Fogyasztói árkiegészítést javasolnak

  •  
  •  
  •  

A budapesti közösségi közlekedés kedvezményes bérletei fogyasztói árkiegészítésének emelését javasolja 30 fideszes, illetve KDNP-s képviselő. Erről hétfőn nyújtottak be módosító indítványt a parlamentnek a vidéki városok kormánypárti polgármestereinek korábbi javaslatához.Az aláírók között van Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere is.

Előzőleg hat megyei jogú város fideszes, illetve KDNP-s polgármestere olyan törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, hogy a Ház emelje meg a kedvezményes áru helyi utazási bérletek után igénybe vehető fogyasztói árkiegészítés mértékét. Az indítvány változatlanul hagyta volna a budapesti közlekedésre vonatkozó mértéket.

Az ehhez benyújtott módosító javaslat ugyanakkor azt tartalmazza: a fővárosra vonatkozó rész súlyos finanszírozási gondot jelentene, ezért indokolt a javaslat kiterjesztése a fővárosra is. A javaslat kitér arra is, hogy a helyi közösségi közlekedésben teljesített kedvezményes utazások után biztosított fogyasztói árkiegészítési tételek mértéke 2006. január 1-je óta változatlan, míg a működtetési-üzemeltetési költségek és a menetdíjak folyamatosan emelkednek. „Mindezen folyamatok ráadásul kiemelten sújtották Budapestet, ahol jelenleg egy kedvezményes tanuló- vagy nyugdíjasbérlet után járó árkiegészítés csak a teljes ár 36,5 százalékát fedezi, mely mutató a vidéki városokban lényegesen kedvezőbb, gyakran 40 százalék feletti” – olvasható az indítványban. A javaslat szerint az árkiegészítés egy kedvezményes bérletre bontva 5263 forintra emelkedne, a jelenlegi 3580 forintról.

Az indítványt mások mellett olyan országgyűlési képviselők jegyzik, akik a fővárosban vagy annak kerületeiben vezető politikusok. Így aláírta például Bagdy Gábor (KDNP) és György István (Fidesz) főpolgármester-helyettes, Németh Zoltán (Fidesz) fővárosi frakcióvezető, Wintermantel Zsolt (Fidesz), Bús Balázs (KDNP), Németh Szilárd (Fidesz), Láng Zsolt (Fidesz), Ughy Attila (Fidesz), Pokorni Zoltán (Fidesz), Papcsák Ferenc (Fidesz), Riz Levente (Fidesz) és Kovács Péter (Fidesz) kerületi polgármesterek, Szűcs Lajos (Fidesz), a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese.