Főhajtás és emlékezés az újpesti holokauszt áldozataira

  •  
  •  
  •  

2010. július hó 9. napján a holokauszt újpesti áldozataira emlékeztek az egybegyűltek a Mártírok útja 58. szám alatti emlékműnél. Az önkormányzat koszorúját dr. Derce Tamás polgármester és dr. Trippon Norbert alpolgármester helyezte el, aki ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy olyan Magyarországot és olyan Újpestet kell teremteni, ahol a gyűlöletnek nincs helye és ahol az emberek tisztelik egymást.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

 Július 9-én, pénteken, a Mártírok útján kora délután nagyon sokan gyűltek össze, hogy  mécsest gyújtsanak, virágot helyezzenek  el , közösen emlékezzenek az áldozatokra.

Az önkormányzati emlékünnepségen dr. Trippon Norbert alpolgármester osztotta meg a gondolatait a hallgatósággal:

-Tisztelt emlékezők!

Nekünk olyan országot és olyan Újpestet kell teremtenünk, ahol az emberek közötti gyűlöletnek nincsen helye, ahol az emberek tisztelik egymást, összefognak, ha kell, segítik a másikat, és elfogadják a másikat olyan származásúnak, olyan vallásúnak, olyan gondolkodásúnak amilyen.

Olyan országban, olyan hazában és olyan városban szeretnénk élni, mely tisztességgel ápolja az áldozatok emlékét, soha nem felejti el, ami történt, és tudja, hogy mindannyiónknak és minden jövendő generációnak dolga van.

Tegyünk érte, mert az áldozatok emléke, a történelem, és a sors ezt a kötelességet ránk rótta.

Higgye el mindenki: hogy személy szerint rajtunk is, mindannyiunkon is, a mai napon is múlik, hogy a közös magyar honban tömegmészárlás soha többé meg ne történhessen. – mondta dr Trippon Norbert alpolgármester.

Szerdócz Ervin az újpesti templomkörzet  rabbija  többek között arról szólt: 66 ével ezelőtt talán éppen ilyen meleg napon, voltak, akik vélhetően  élvezték a nyarat. Ezen az úton – a később Mártírok útjának elnevezett úton –  néma emberek mentek, akik vélhetően három dologra biztosan gondoltak. Arra, hogy ez egy egyenes út, ahonnan nincs visszatérés, ezen az úton menetelve egyedül vannak, embertársaiktól megfosztva, akik elfordultak a menet láttán,  voltak akik szégyenükben fordítottak hátat, mások azért, mert másként gondolkodók voltak.  A Teremtés könyvében az áll- folytatta bibliai idézettel Szerdócz Ervin: nem jó, ha az ember egyedül marad, az életben, az élethez  társ kell. Akkor a világ a fejet tetejére állt, a hatalom úgy gondolta, hogy akkor erős, ha harcol, s elsősorban a gyengék ellen lehetett harcolni,  a zsidók ellen. – mondta a rabbi. Idegenek voltak vallásukban, szokásaikban ezért voltak gyengék. A Jóteremtő valamilyen okból megengedte ezt. Azóta is keressük a választ: hol van a Jóisten.- folytatta Szerdócz Ervin, majd arról szólt: a  Királyok Könyve első könyvének 28. fejezetében  Illés próféta oly módon  keresi az Istent, hogy  a barlang elé megy,  hátha ott fogja megtalálni. Jött vihar és földrengés ,  de ott sem találta meg  Istent. Majd a vihart és földrengést követő néma csendben megtalálta Istent. A csend legyen most is az emlékezésé,    -és ez azért is felemelő , – folytatta a rabbi,  mert az itt összegyűltek többsége, s a megemlékezés szervezői nem zsidók.

Az emlékbeszédeket követően dr. Derce Tamás polgármester és dr. Trippon Norbert alpolgármester helyezte el az emléktáblán az önkormányzat koszorúját, majd a politikai pártok, civil szervezetek, megemlékező újpestiek helyeztek el virágot, gyújtottak mécsest az áldozatok emlékére. A jelenlévők – az esemény zárásaként-  közösen énekelték el a Himnuszt.