Fókuszban a menekültügy

  •  
  •  
  •  

Aktuálpolitikai kérdés került napirendre az Újpesti Esték nevet viselő, elsősorban fiataloknak szóló rendezvény harmadik estjén szeptember 28-án. A közéleti programnak ismét a Városháza Pinceklub adott otthont, és ezúttal minden eddiginél nagyobb hallgatóságot vonzott. Wintermantel Zsolt polgármester is részt vett az eseményen.

Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője, és Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája-főmunkatársa elsőként azt vitatta meg, hogy bevándorlásról vagy migrációról beszélhetünk-e, ezek után tárgyalták ki a magyarok és Európa mindennapjait meghatározó kérdést. A vitaesten elhangzott: az eddig nálunk regisztrált menekültek összesen a világ hetvenkilenc országából érkeztek, legtöbben Szíriából, Afganisztánból, Pakisztánból és Bangladesből. Előbbi két államban polgárháború dúl, utóbbi kettőben viszont nem folynak harcok. A kérdésben jelentős vitapont volt még a repterek túlbiztosítottsága és a nagyszámú bevándorlás lekövethetetlenségének kontrasztja is.

Az est két házigazdája ismét Ozsváth Kálmán és Renge Zsolt önkormányzati képviselők voltak, a moderátor pedig Somogyvári Gábor, a Fiatalok Újpestért egyesület tagja.

Kép és szöveg: MOA