Földhő fűti az új uszodát

  •  
  •  
  •  

A Halassy Olivér Sportközpont – Városi Uszoda Káposztásmegyeren, a Babits gimnázium szomszédságában épül fel, a “Hajrá Újpest! Városfejlesztési Program” keretében. A döntés előtt az önkormányzat az “Újpesti Párbeszéd”-ben megkérdezte a polgároktól, mi hiányzik Újpesten. Szinte minden válaszban szerepelt az uszoda. Az önkormányzat gyorsan lépett. Nem is akárhogy…

Az uszoda bruttó alapterülete közel 2139, a beépített rész pedig valamivel több mint 1165 négyzetméter. A látogatók száma várhatóan évente megközelíti a százezret. A nagyobbik úszómedence vizének mélysége, az egyik oldalon eléri az 1,8 métert. Az úszómedencében a víz 27, a tanmedencében 30, míg a pezsgőfürdőben 36 fokos lesz. A beépített, egyidejű megújuló (geotermikus) energia termelési teljesítménye: 350 kW. A legkorszerűbb víztisztító és vízforgató berendezéseket építik be.

Elektromos energiát ezzel a módszerrel úgy lehet előállítani, hogy a felszín alatti magas hőmérsékletű területekig lefúrt mesterséges kutakba vizet pumpálnak. Ha a víz felmelegedett, kiszivattyúzzák. A felszínre hozva a meleg víz az épületek fűtésére, illetve ha elég forró, gőzturbinák meghajtására, és így elektromos energia termelésére is használható. A módszernek több előnye is van. A geotermikus energia használata során nem keletkeznek szennyező égéstermékek, káros anyagok. A geotermikus erőművek üzemeltetési költsége igen alacsony.

A medence a FINA (Nemzetközi Úszószövetség) követelményeinek is megfelel.