Földhőre válthat a Főtáv

  •  
  •  
  •  

Együttműködési megállapodást írt alá a FŐTÁV és az izlandi Arctic Green Energy cégcsoport geotermikus távhőtermelő egységek létesítéséről. Így a főváros hőellátásában az első, nagyobb léptékű (akár 10-20 MWth kapacitású) geotermikus projekt valósulhat meg.

Tízezer budapesti háztartás örülhet

A most aláírt együttműködési megállapodás a projekt első érdemi szakaszára koncentrál, mely a lehetséges helyszínek feltérképezését, a szükséges engedélyek megszerzését és a teljes műszaki, gazdasági, jogi előkészítést foglalja magában – áll a Főtáv közleményében.

Egy 20 MWth kapacitással rendelkező létesítmény legalább

  • 300-400 ezer GJ/év geotermikus hőenergia megtermelését tenné lehetővé, amely
  • 14-21 ezer tonna/év CO2 kibocsátás-csökkenést, továbbá
  • 20-30 ezer kg/év helyi légszennyező anyag kibocsátás elmaradását eredményezné.

Egy ilyen teljesítményű geotermikus kútpár mintegy

tízezer átlagos budapesti háztartás teljes éves távhőigényét képes biztosítani.

Hosszútávú célok

A 2030-ra vonatkozó európai uniós klímavédelmi célkitűzések szerint az 1990. évi értékhez képest 40 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a megújuló energia részarányának a bruttó végső energiafelhasználáson belül pedig el kell érnie a 32 százalékot.

A klímavédelmi célok teljesítésében fontos szerep hárul a távhőszolgáltatói szektorra, a tavaly elfogadott Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célkitűzés alapján a földgáz részarányát a távhőtermelésben

2030-ra a jelenlegi, országosan 70 százalék feletti szintről 50 százalékra kell csökkenteni.

A stratégiai célok elérése érdekében a hulladékalapú hőtermelés arányának növelése mellett hosszú távon a geotermikus energia alapú kapacitások létesítésének van kulcsszerepe a kedvező fővárosi adottságok kihasználásával.

, , , , ,