Foltán László nem csak álmodik az olimpiáról

  •  
  •  
  •  

Hosszú, többhetes edzőtáborozás után immáron hazai vizeken lapátol az UTE kenusa. Foltán László nagy kihívás előtt áll, hiszen, ha jól sikerülnek a hazai válogatóversenyek, akár Rióban, az olimpián is szoríthatunk érte.

A vizes sportolók a tavaszi felkészülés időszakában keresik azokat a helyeket, ahol jobb időben, távol az influenzától, ideális körülmények között szállhatnak vízre. Senki sem sértődik meg azon, hogy melegebb éghajlatra küldik őket. Az újpesti kenus így került Szingapúrba, ahol régi ismerőse már évek óta edzősködik.
– Ha valaki jó eredményt akar elérni, nem adhat előnyt az ellenfeleknek. Az pedig óriási hátrányt jelentett volna, ha itthon tréningezek, hiszen legfeljebb csak a konditeremben súlyzózhatok vagy az ergométert ráncigálhatom. Odakint jó időben, meleg vízen edzhettem, és azt gondolom, megérte ilyen messzire elutaznom. Úgy érzem, hogy sikerült minden munkát elvégeznem, remélem ez majd a válogatóversenyeken is bebizonyosodik.
László elmondta, hogy jó esetben kettő, de lehet, hogy három hazai válogatón van esélye arra, hogy kivívja a riói indulás jogát.
– Kétszáz méteren nem lehet semmit sem megjósolni. Olyan rövid a táv, hogy egy apró hiba elég ahhoz, hogy a mezőny végén találd magad. Nincs idő a javításra. Mondhatom, egyetlen nagy lélegzettel kell végigevezni a pályát.
– Milyen esélyeid vannak a riói repülőjegy megszerzésére?
– Az biztos, hogy rajtam semmi sem fog múlni. Tiszta lelkiismerettel és nyugodtan állok majd a rajthoz. Ha lesz nálam jobb és gyorsabb, gratulálok neki és elfogadom, hogy lemaradtam az olimpiáról. De erről ne is beszéljünk, hiszen ha az első két válogatót én nyerem, akkor már nincs harmadik menet, utazhatok az olimpiára.
– Édesapád olimpiai bajnok, Vaskuti Istvánnal egy hajóban nyert egykoron, Moszkvában aranyat. Szokott tanácsot adni neked, hogyan is lehet olimpiai bajnoknak lenni?
– Persze, sokat beszélünk a kenuzásról, de terhet nem pakol rám. Többször is elmondta már, hogy ha valaki becsületesen elvégzi a feladatát, akkor már csak az ellenfeleken múlik, milyen eredmény születik. Remélem, az ellenfeleim érezni fogják, hogy én miként dolgoztam. És ha minden úgy alakul, ahogyan szeretném, nem csak álmodom a versenyről, hanem részt is vehetek az ötkarikás játékokon.

Gergely Gábor