Folytatódik a bővített Panelprogram

  •  
  •  
  •  

Társasházak korszerűsítését támogatja az önkormányzat. Maximum öt évre átvállalja a társasház által felújításra felvett hitel törlesztőrészleteit lakásonként havi 1500 forintig. Ismeretes: az első panelház-felújítások még 2001- ben, az első polgári kormány idején kezdődtek meg. Később, 2009-ben már több pályázatot fogadtak be, mint amennyire forrás volt, így vannak olyan házak, amelyek évek óta várnak a korszerűsítésre. Esetükben hamarosan pozitív fordulat várható, mert folytatódik a panelprogram, emellett az önkormányzat is nyújt támogatást – emelte ki a téma kapcsán Wintermantel Zsolt.

Újpest polgármestere felhívta a figyelmet: a pályázatokat a kiírást követően május 31-ig lehet benyújtani. A pályázat lényege, hogy az önkormányzat a társasháznak a felújításra felvett hitelére támogatást ad. A támogatás öszszege lakásonként – függetlenül a társasház építési technológiájától – havonta 1500 forintot érhet el. Egy 60 lakásos ház például így több mint 5 millió forint önkormányzati segítséget is igénybe vehet felújításra. A polgármester kiemelte: az a legalább négy lakásból álló társasház pályázhat, amelynek nincs sem hitel-, sem közműtartozása, valamint közgyűlése döntött a pénzintézettől igényelt hitel visszafizetéséhez szükséges fedezet biztosításáról.

– A támogatást a társasház osztatlan közös tulajdonában lévő épületrészeinek felújításaira lehet igényelni. Ebbe beletartozhat például a lift korszerűsítése, tetőjavítás, -szigetelés, a homlokzat javítása, szigetelése, de még a ház előtti járda vagy parkoló rendbetétele is – sorolta a polgármester.

Egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagyobb, az egyes lakásokra is kiterjedő, államilag támogatott panelház- felújítások még 2001-ben elkezdődtek, a programok sikeresek voltak, azonban ezeket később lassították. Figyelemre méltó, hogy amíg a 2008-ban meghirdetett Panel I. elnevezésű programban részt vevő házak felújítása maradéktalanul lezajlott és befejeződött, az egy évvel későbbi Panel II.-ben részt vett házakról ez már nem volt elmondható.

– A 2010-es kormányváltást követően azzal szembesültünk, hogy lényegesen több volt a befogadott pályázat, mint amennyire a fedezet elegendő volt. A hiány 14 milliárd forintra rúgott, amelyet két év alatt sikerült 8,9 milliárdra csökkenteni, 2012 végéig pedig további 4,56 milliárd forintot sikerült szén-dioxid-kvóta értékesítéséből erre a célra fordítani. Ezért jelenleg már “csak” nyolcezer, a Panel II. pályázaton részt vett lakás vár felújításra – magyarázta Wintermantel Zsolt.

A folytatódó panelprogramot az előzőekhez hasonlóan úgy hirdették meg, hogy a társasházak maguk dönthettek arról, milyen felújításokat szeretnének végezni. Ebbe többek között nyílászárócsere, fűtés-korszerűsítés, újraszigetelés egyaránt beletartozik, amely munkákat elsősorban hazai cégekkel végeztetnének el, élénkítve az építőipart.

A polgármester szerint a felújításokkal húsz-harminc százalékos energiamegtakarítás érhető el, Újpesten pedig az önkormányzat támogatásával növelik a hatékonyságot.

M. Orbán András


Az önkormányzati támogatás módja törlesztéstámogatás, amely lakásonként legfeljebb 1500 forint. A pályázatnak többek között tartalmaznia kell a részvételi szándékot jóváhagyó döntést, a tervezett munkák részletes leírását, szükség szerint műszaki rajzát, részletes költségvetést, nyilatkozatot a fedezet forrásairól. A benyújtott dokumentációkat a pályázat lezárását követő 60 napon belül bírálják el, a pályázók írásban kapnak tájékoztatást az önkormányzat döntéséről.