Folytatódik a Városháza felújítása

  •  
  •  
  •  

A Főtéren sétáló emberek értetlenül nézik, hogy a frissen lerakott díszburkolatot bontják a Városháza környékén. Noha akadnak olyanok is jó néhányan, akik tudják az okokat, nem árt hangsúlyozni, hogy gőzerővel folyik a Városháza felújítása. Kicserélik az ablakokat, ajtókat, liftet, éttermet építenek, és a fűtési rendszert is hozzáigazítják a kor követelményeihez. A burkolat felbontására pedig azért van szükség, mert szigetelik a falakat.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;}

A beruházás első része, a tér felújítása befejeződött, jelenleg a Városháza rekonstrukciója zajlik. A kivitelezők lendületesen dolgoznak, nincs mese, tartaniuk kell a határidőket. Több mint 170 ablak cseréje vált szükségessé, és az akadálymentesítést is megoldják az épületben. A főbejárattól a liftig zökkenők nélkül eljuthatnak a mozgássérültek is. Természetesen a liftet ezekhez az igényekhez igazítják. A régi radiátorok szerepét korszerű hűtő-fűtőtestek veszik át. A kilencvenkét készülék kiegyenlíti a nagy hőmérséklet-ingadozásokat, és összességében gazdaságosabban is működtethető.

A Városháza alatt egy hatalmas, kihasználatlan pincerendszer található. Adta magát az ötlet, hogy egy részében hangulatos étterem alakítható ki. A szökőkút felőli oldalon könnyen megnyitható, bővíthető a zárt, boltíves ajtó. Ennek a kialakítása folyamatban van.

Ez rendben is lenne, de miért kell felbontani ehhez a frissen lerakott díszburkolatot? Csak nem műszaki okok miatt? Netalán hibák csúsztak a munkálatokba? Szó nincsen erről. De az tény, hogy a Városhaza hátsó részénél megkezdődött a bontás, a földszinti ablakon szállítószalag hozza a törmeléket, viszi az építőanyagokat. Távolabb, a piac kisbejáratánál markoló harapja a földet.

        Azért kell felbontani a burkolatot, mert a fal szigetelését el kell végeznünk – mondja Tilli Lajos, a Főtér kft. ügyvezető igazgatója. – E nélkül a pince, vagyis a majdani étterem használhatatlan lenne, mert állandóan kiülne a falakra a sziksó. Hogy elvégezhessük a munkálatokat, másfél méter szélességben, az egész épület körül fel kell bontani a burkolatot. Azután leásunk közel kéméterre, megfúrjuk a falat, és a rengeteg lyukat feltöltjük kémiai anyagokkal. Így nem üt ki a só, és a szigetelés a vizet is megállítja.

Ötven méterrel arrébb, a piac kisbejáratánál is munkagép dolgozik. Az ügyvezető sietve szögezi le: azoknak a munkálatoknak semmi köze nincsen az előbb említettekhez, és nem is ők a kivitelezők. Az önkormányzat rendelte meg a beruházást, mely szerint a volt húsbolt helyére szürke-fehér, tartós burkolat kerül. A tartós borítás lehetővé teszi a piac feltöltését, mert a burkolat elbírja a súlyosabb járműveket is. És még egy előnye lesz az építkezésnek: ha kész lesz, hátrébb kerülhet a szabadtéri színpad, és többen gyönyörködhetnek majd a színes programokban.

A Városháza felújítása előre láthatólag október 30-án befejeződik.