Folytatódik az SZTK felújítása, épül az uszoda, megújul a keramitos parkoló

  •  
  •  
  •  

Újpest Önkormányzata több mint tizenhat és fél milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhat 2012-ben. Erről a képviselő-testület február 23-i ülésén döntöttek a képviselők. Az előterjesztőt, dr. Molnár Szabolcs alpolgármestert a prioritásokról, a megteremtett egyensúlyról egyaránt kérdeztük.

– 2012-re milyen összegű költségvetést fogadott el a képviselő- testület? Miként lehetett egyensúlyt teremteni?
– Újpest Önkormányzata 16 milliárd 540 millió 769 ezer Ft bevételi és kiadási főösszegű költségvetést fogadott el. A költségvetés egyensúlyát szigorú és takarékos gazdálkodással lehetett megteremteni. Ezt alapozta meg például a tavalyi telekommunikációs közbeszerzésünk, melynek köszönhetően felére estek a szolgáltatás díjai. Említhetnénk az Újpesti Városgondnokság Kft.-nek mind az újpesti lakosok foglalkoztatásában, mind Újpest élhetőbbé, szebbé tételében betöltött szerepét is: nemcsak munkahelyet teremtettünk, de emellett olcsóbbak lettek azon városszépítő munkák, amelyek zömmel emberi munkát igényelnek.

– Milyen célok élveznek 2012-ben prioritást?
– A Hajrá Újpest! városfejlesztési program az újpesti polgárok igényeit tükrözi, a város dinamikus fejlesztését célozza. Erre tekintettel 2012-ben folytatódik a Szakorvosi Rendelőintézet épületének nagyfelújítása, teljes energetikai korszerűsítése, hűtési és világítási rendszerének átalakítása. A nyárelőn megkezdődik az Újpesti Uszoda építése is. Terveink szerint megújul a Szent István téri Piac- és Vásárcsarnok melletti keramitos parkoló. A gazdasági válságra tekintettel a nehéz anyagi helyzetben lévő újpesti lakosoknak jelent segítséget a lakbértámogatásra szánt összeg jelentős megemelése, idén 40 millió forint jut a szociálisan rászorulók megsegítésére. A legkisebbekre is gondolva minden újpesti újszülött ajándékcsomagban részesül a Babaköszöntő Program keretében, továbbá a Találkozzunk többször! közkedvelt programjai mellett a labdarúgó Európabajnokság és a nyári olimpiai játékok idejére is meglepetéssel készül az önkormányzat az újpestieknek.

– Mit tart személy szerint a költségvetés “erős” oldalának?
– Tavaly ledolgoztuk a 2010-ről örökölt hiányt, így biztosabb alapokon nyugszik az 2012. évi költségvetés. 2011. évben jelentősen javítottuk a gazdálkodási fegyelmet, ez mind az önkormányzatot megillető bevételek beszedését, mind a kiadások szigorú kontrollját jelenti. Ez a szoros ellenőrzés és takarékos gazdálkodás ad biztonságot a nehéz gazdasági helyzetben is.

– B. K