Folytatódó lendület

  •  
  •  
  •  

Nem állt meg a gyorsuló növekedés az ingatlanpiacon. Az egyébként általában gyenge első hónapokhoz képest 9 ezernél is több adás-vétellel indult a 2015-ös év. Az elmúlt évekhez képest magas ingatlanforgalom Újpesten is érezteti hatását. Az itteni lakásvásárlók legtöbbje nagyobba költözik.

Korábban már megírtuk, tavaly fellendülés mutatkozott az ingatlanpiacon. Az év első hónapjait, és azon belül Újpest ingatlanpiacát is ez a tendencia jellemzi – mutat rá Rutai Gábor a Duna House PR vezetője.

– Panellakások esetén 180 ezer forintos a négyzetméterár Újpesten, téglaépítésű lakások esetén pedig több mint 210 ezer forint az átlag négyzetméterár. Mindkettő valamivel a budapesti átlagár alatt van – emeli ki.
A tavalyi évhez hasonlóan idén is a panellakások a keresettebbek, az újpesti januári ingatlanforgalom 56%-át a velük kapcsolatos adásvételek teszik ki.

Egy, a tavalyi országos átlagtól eltérő érdekes adat is látszik: Újpesten elsősorban azok vásárolnak, akik nagyobb ingatlanba költöznének, a befektetési célú vagy pedig az elsőlakás-vásárlás ennél kisebb arányban jellemezte az első hónapot.

Rutai Gábor rámutat: téglalakások esetén a 40-50 m2 körülieket vették inkább, panelnél a 60m2 körüliek a legkeresettebbek. Népszerűbb utcák az Árpád út, Rózsa utca, Kassai utca, Pozsonyi utca és ezek környéke.
A Duna House-nál a teljes évre vonatkozóan élénk forgalmat becsülnek.

Panelből kevesebbet lehetett alkudni
Újpesten a téglaépítésű lakások árából lehetett többet alkudni. Téglalakások esetében hat, míg panelek esetében csupán három százalékos volt az átlagos alku. Tavaly szintén az utóbbi típust kínálók kényszerültek kisebb árengedményre. Kevesebbre, mint Budapest más kerületeiben.

Kedvező adottságok
A felsorolt utcák és környékeik javarészt Újpest központi részén találhatóak és régóta keresett részei a városnak. A jó közlekedés mellett a rezsicsökkentés is keresettebbé tette a panelokat, ugyanis csökkentek a fenntartási költségeik. Ezenfelül tavaly számos társasházban zajlottak felújítások, amelyekhez az önkormányzat is támogatást nyújtott.

M. Orbán András