Főpolgármesteri látogatás az újpesti díszpolgár által vezetett Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

  •  
  •  
  •  

Estók János, Újpest díszpolgára és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója meginvitálta az intézménybe Tarlós István főpolgármestert a lehetséges kulturális együttműködések megvitatására.

A főpolgármester megtekintette a Herman Ottó emlékére rendezett időszaki tárlatot, amely a múzeum legújabb, és egyben legrégebbi kiállítása is, ugyanis hűen rekonstruálja – az eredeti helyszínen – a nagy magyar polihisztor 100 évvel ezelőtt bemutatott Ősfoglalkozások című kiállítását. A százezres könyvállományt őrző könyvtárban a főpolgármester épülettörténeti kuriózumokat tekinthetett meg a városligeti Vajdahunyadvár építéséről – amely 119 éve a múzeum otthona –, köztük az Alpár Ignác által készített eredeti tervrajzokat és a Róth Miksa műhelyében megálmodott díszüvegterveket.

A múzeum vendégkönyvébe a főpolgármester azt írta: „Budapest büszke a fővárosban 119 éve otthont találó Mezőgazdasági Múzeumra. A tudományos emlékek és a hagyományok őrzésén kívül a jövő alakításában is fontos szerepre hivatott. Gratulálok!”

A főigazgató, Estók János 2008-ban lett Újpest díszpolgára. Újpestiként, történészként egyik kedves területe történelmének, társadalom- és gazdaságfejlődésének kutatásában segítette a városrészt. Munkássága az újpesti helytörténeti munka egyik alappillére. Részben szerkesztői, lektori tevékenysége által, részben tanári munkával – mellyel számos újpesti helytörténészt indított el szakmai útján – hívta fel figyelmüket a helyes kutatási és történészi módszerekre.

forrás: budapest.hu