Forgalmi változás – az újpestiekért

  •  
  •  
  •  

Megkezdődtek a munkálatok az újpesti Főtér-program kapcsán. Ennek következményeként teljesen megváltozott a Trombita tér, Szent István tér és környéke forgalma. A változásokról az egyik legilletékesebb személyt, az önkormányzati rendelet alapján létrehozott Újpesti Főtér Kft. ügyvezető igazgatóját, Tilli Lajost kérdeztük.

A főtér-rekonstrukció kapcsán készült egy ideiglenes forgalomtechnikai terv, amelyet az újpesti önkormányzat is jóváhagyott. Ennek szellemében történik most minden változás.
-Ilyen tervezett lezárás például az önkormányzat épülete és a református templom közötti parkoló, a katolikus templom északi oldalán az út egy része – sorolja Tilli Lajos a változásokat. – A katolikus templom oldalában például nem teljes egészében zártuk le az utat, mivel egy ideig az ottani részen biztosítjuk a piac kereskedői részére az áruszállítást. Mindez addig így maradhat, amíg a terület többi részén a rekonstrukció be nem fejeződik.
Lezárták továbbá az önkormányzat épülete és a Károlyi szoborpark közötti útat, az úgynevezett Duna-tengelyt, s ugyanez a helyzet a katolikus templom Duna felé eső, nyugati oldalán. Itt is megmarad a bejárás a templomba éppúgy, mint a piacra áruszállító kocsiknak.  
A számos változás közül talán az egyik legfontosabb az úgynevezett keramitkockás parkoló területe, amely nem része a főtér beruházás jelenlegi ütemének. Ezt a területet a piac vásárlói számára kerítették el, felfestették a parkoló-állásokat, a parkolási rendet kialakították. Ezen a területen két órán keresztül ingyenes a parkolás. Most még parkolócédulát osztanak az autósoknak a bejáratnál, ám nemsokára elkészül a mágneskártyás kapu, így nagyban leegyszerűsödik a parkolási procedúra. A két óra letelte után óránként válik fizetőssé a parkolási díj. Erre azért volt szükség, hogy a piacra érkező vásárlók nyugodtan tudjanak parkolni. 
A munkaterületnek lezárt utakat, mint például a már említett Duna-tengelynél, a környékbeli utcák, mint például a Kemény Gusztáv utca használatával kiválthatják az autósok. Ami a legfontosabb, hogy mindenki tudomásul vegye, a régi, berögződött útvonalakat bár nem tudják bejárni autóval, azokat új, járható útvonalakkal azonban kiválthatják.
-A piaci árusoknak megnyitottuk a József Attila utcában lévő üres telket, ahol azon autókat lehet elhelyezni, melyekkel reggel jönnek, este mennek el az árusok – mondja Tilli Lajos. – Az ottani parkolásra a piacfelügyelőtől kapnak az árusok engedélyt. Folyamatosan vizsgáljuk a vásárlói parkoló forgalmát, ugyanis ha ott rendszeresen marad hely, azt is igénybe vehetik majd az árusok valamilyen formában.
S hogy meddig marad ez így? Talán ez a másik kérdés, ami a legtöbb ember fejében megfordul . Nos, a válasz: 2010. május 31-ig készül el a Főtér Program mostani szakasza.