Főszerepben a megelőzés

  •  
  •  
  •  

Újpestről mindenkinek más jut eszébe. Sport, szurkolás, kerület, rendezvények, látnivalók. Az itteniek egy dologban egyetértenek. Újpest egyenlő közösség. Fontos, hogy figyeljünk egymásra, figyeljünk magunkra. Csak egészséges ember tud segíteni másokon, ezért Újpesten kiemelt az egészségmegőrzés.

A Családi Napon a színpadi előadások, koncertek mellett folyamatos kísérőprogramok várták a gyerekeket és a felnőtteket. A kísérőprogramok összeállításánál fontos szempont volt, hogy a szórakozás mellett, a lelki felüdülésen kívül, a testi-lelki egyensúly, az egészségügyi állapot is főszerephez juthasson. Újpest Önkormányzata csatlakozott egy országos, átfogó egészségvédelmi programhoz. A Családi Napon szűrővizsgálatok, egészségfelmérés zajlott egy speciális szűrőkamionban. A szolgáltatást ingyenesen vehette igénybe minden újpesti. A megelőzés fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Ép testben ép lélek, mindenki ismeri a már közhelynek számító mondást. Ám, ha a mondat mögé nézünk, be kell látnunk, ahhoz, hogy az életminőségünk megfelelő legyen a legfontosabb az egészség.
És ez nem csak egyéni szinten értendő. Egy közösség minőségi létét, teljesítményét nagyban befolyásolja a benne élők mentális és testi épsége.
Cél az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése és az egészségi állapot javítása a legkorszerűbb lehetőségekkel. A vizsgálatok és az azonnali kiértékelés során az érdeklődők átfogó képet kapnak egészégi állapotukról és megismerhetik az egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőségeket, továbbá segítséget kapnak a betegségek megelőzésében is. A vizsgálatok az egész testre kiterjednek.
ÉLETMÓD-TANÁCSADÁS
A szűrések mellett külön figyelmet fordítanak az egészségét fenyegető káros jelenségekre: dohányzás, alkohol, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, elhízás. Az életmód-tanácsadás részeként a program szakmai és
civil szervezetek együttműködésével érinti és bemutatja a lakosság részére az elsősegélynyújtás főbb elemeit, az újraélesztéstől az otthoni égési sebek ellátásáig.
TELJES KÖRŰ TÁJÉKOZTATÁS
A Program segít megismerni és megelőzni a magyar társadalmat kiemelten érintő jelenségeket, úgymint a szív- és érrendszeri megbetegedést, az asztmát és az allergiát, a dohányzás káros hatásait és az elhízással kapcsolatos prevenciót. A helyszínen bemutatják az egészséges táplálkozás lehetőségeit, a pihenés, és
rekreáció fontosságát és az egészségtudatos életmódot. A program újdonsága a látványos anatómiai bemutató, melynek segítségével a látogatók megismerhetik az emberi test felépítését és működését. 2016-tól újdonság még a virtuális 3D Anatómiai Mozisátor, ahol a látogatók 12 perces előadás-sorozatot tekinthetnek
meg 3D-s egyedi látvány- és hangelemekkel.

Akik átfogó vizsgálatot szerettek volna egészségi állapotukról, azonnali kiértékeléssel, a következő lehetőségek közül választhattak Újpesten, május 28-án, a Családi Napon:
Kardiológia, hipertónia
Szív- és érrendszeri vizsgálat
Vérnyomásmérés
Artériamerevség-vizsgálat
Szív- és érrendszeri kockázat
Koleszterinszint-mérés
Vércukorszintmérés
Húgysavszintmérés
Tüdőgyógyászat
Spirometria – Légzésfunkció
COPD kérdőíves teszt
Szénmonoxidmérés
Véroxigén-vizsgálat
Szemészet
Szemnyomásvizsgálat
Computeres látásvizsgálat
Szemüvegdioptria-vizsgálat
Szemszárazságteszt
Teljes testanalízis
Magasságmérés
Haskörfogatmérés
Derék-csípő arány vizsgálata
Súly, célsúly meghatározás
Testzsírtömegmérés
Vázizomtömeg-mérés
Hasi zsírfelület vizsgálata
BMI – Testtömegindex
Testműködés-vizsgálat
Ödéma vizsgálata
Neuropathia-vizsgálat
Hallásvizsgálat
Csontok ásványianyag-tartalmának vizsgálata
Inkontinencia és vizeletürítési zavarok kérdőíves teszt
Bőr hidratáltságának vizsgálata
Bőr faggyútartalmának vizsgálata
Bőrpigmentáció-vizsgálat
Visszérbetegség kockázati teszt
Vastagbéldaganat-rizikóteszt
Perifériás érbetegség-rizikóteszt
Laktózérzékenységi teszt
Fizikai aktivitási szintjének felmérése

Bővebb információ:
www.egeszsegprogram.eu