Főtér-program 2009.

  •  
  •  
  •  

Augusztus 29-én az újpestiek együtt helyezték el az Új Főtér díszburkolatának első kockaköveit. Azóta már javában folynak a burkolási munkálatok, napról – napra változik a tér: folyamatosan kockáról – kockára haladva helyezik ki a rusztikus hatású Olaszországból származó profírt, a Szardínia szigetéről származó gránitot, valamint a porfír vöröses-barnás és a gránit szürkés világos tónusával harmonizáló süttői mészkövet.

 Süttői Mészkő
A Süttői mészkő egy édesvízi keménymészkő, kőzet- és környezetkímélő
technológiával Süttőn bányásszák. Több évtizedes tapasztalat, több százezer négyzetméter országszerte. A parlament durva mészkő elemeit is a fagyállóbb, időjárás állóbb süttői mészkőre cserélik. A legszélsőségesebb viszonyoknak is jól ellenáll, ezért használják Duna vízének is kitett helyeken, a rakparti
támfalaknál, vagy hídpillérek jégtörőjeként. Fagyálló, kültéri, beltéri munkákra egyaránt alkalmas, jól megmunkálható, faragható, csiszolható. Térburkolatnak kiválóan megfelel, magas esztétikai értékkel bír, jól harmonizál a porfír vöröses-barnás és a gránit szürkés-világos tónusával. Térburkolásra gyémánt kefével megmunkált felület a legalkalmasabb, mert ez a felületi megmunkálás biztosítja, hogy előbújik a kő színe, de a csúzossága megfelelő marad.
 
 
Porfír:
Olaszországban, északon, Trentó mellet bányásszák. Vulkanikus eredetűkőzet, fagyálló, nagy kopásállóságú és atermészetes hasított felületének köszönhetően csúszásmentes, közterek burkolására több száz éve használt anyag. Rusztikus, természetes megjelenésű burkolat, de a vágott éleknek köszönhetően letisztult, rendezett formavilágot ad, a mai modern városkép követelményeinek  maximálisan megfelel.
 
Rosa Beta gránit:
Szintén olasz származású anyag, ezt a gránitot Szardínia szigetén, hatalmas bányákban bányásszák.
Közkedveltté teszi a mindig megbízható, homogén textúrája, világosszínét a legtöbb más természetes kőburkolattal jól lehet kombinálni. Jó kopásállóságú, fagyálló gránit, a lángolt felületnek köszönhetően csúszásmentes felületet ad. Szinte mindenre használható rendkívül sokoldalú anyag, kül- és beltéri
burkolatok, járdák, utak, homlokzatburkolatok, szegélykövek egyaránt gyárthatóak belőle.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Párizs Újpestre költözött
Az Építész Kamara elnökének ajánlatával
-Ha visszaemlékszem, a Váci utca déli szakaszát az én alapítványommal, Immáron jó néhány éve, 0 forintról indulva több mint 500 millió forintból csináltuk. Végül mindenki adakozott: bankok, vállalkozók, magánszemélyek, később persze az önkormányzatok is beszálltak. A költségek igen magasak voltak, a legnagyobb tételt az az anyag  jelenti, ami megjelenik a tér felszínén, amivel a járókelők is találkoznak. – mondja Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnöke. – Az emberek nem látják, miből készül a vízvezeték, a csatorna; ami megjelenik, amit egy turista, a mindennapi használók látnak, annak egy nemes anyagnak kell lennie, az adja meg az egésznek az értékét.
Párizsban láttam, amikor a Champs Élysées-t csinálták, ott 8-9 cm vastag gránit burkolat volt. Nyilván ez horribilis összeg, már a három centiméter vastag gránitréteg is csodálatos eredmény.
Úgy gondolom, hogy egy, a Főtér projekthez hasonló beruházásnál a legjobb anyagokkal kell burkolni. Nagyon örülök, amikor ezt látom, hogy Újpesten erre törekednek. A ma elképzelhető legjobb anyagokkal kellene mindenhol burkolni. Ez pedig a gránit. Ha Budapest száz évvel ezelőtt megtehette azt, hogy a járdaszegélyek mindenhol gránitból készültek. Manapság rekonstrukciók alkalmával rendszeresen felszedik a gránitot és helyette műkő és beton elemeket használnak. Ezek nem is időt állóak, igen gyorsan ide-oda billegnek. Régen óriási tömbök voltak a gránitszegélyek, kiválóan megfeleltek a célnak. Bár drága volt, mégis megcsinálták, mert fontosnak tartották, hiszen ez a szegély tartotta a járdát, az volt az alap.
Ma a lehetőségekhez képest a legtöbb pénzt a burkolatra kell költeni. Egyrészt fontos, hogy időtálló, másrészt – s legalább ennyire fontos, hogy – esztétikus legyen.
Magyarország ebből a szempontból nincs szerencsés helyzetben, mert a hazánkban található mészkő bár gyönyörű, nem elég kemény rendszerint, a puha mészkőbe pedig befolyik a víz, megáll benne és szétfagy. Ezért vízszintes felületeken nem igazán használhatók.
Nálunk az időjárási viszonyok miatt elsősorban a nehéz, drága, de jó anyagokat lehet jól használni, mint például a gránit és a porfír és a nagyon kemény mészkövet. Sokszor ezek kombinációját választják a beruházók, ami nem baj, ám a minőségre oda kell figyelni.  A gránitból készült burkolat örök életű, ha jól lerakják. A budapesti Szent István téren is e három anyag – gránit, porfír és kemény mészkő – kombinációját használták, szép is, tartós is.
Nagyon örülök, hogy Újpest ilyen precízen megterveztette a burkolatot, jó anyagokat használnak, remélhetőleg jól fogják érezni a városlakók, ha ezeket a köveket koptatják.
Egy ekkora térben jó is, ha színesebb, változatosabb a burkolat.