Fóti gyerekek vendégségben

  •  
  •  
  •  

Újpestre látogattak fóti iskolások, akik a Károlyi-családhoz kapcsolódó emlékeket tekintették meg.

Fóti diákoknak mesélt a múlt
Újpesti vendégeskedés

Mindössze néhány kilométert kellett megtenniük azoknak a fóti diákoknak, akik május 12-én Újpesten vendégeskedtek.  A fél napos kirándulás során közel kétszáz éves időutazást tettek. A Károlyi emlékév egyik jelentős eseménye ugyanis, hogy Fót és Újpest Önkormányzata szervezésében a két város fiataljai fél napon át egymásnál vendégeskednek. Az újpestiek- az általános és középiskolák helytörténeti i vetélkedőinek rendszeres szereplői – április közepén jártak Fóton. A Fóti Népművészeti Szakközépiskola -Szakiskola és Gimnázium, valamint az Ökumenikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai tehát viszonozták a látogatást. Elsőként Újpest polgármesteréhez vezetett az útjuk.

A városnak épült
Wintermantel Zsolt a városháza dísztermében köszöntötte a padsorokban elhelyezkedő, a terem szépségét alaposan szemügyre vevő, negyvenöt diákot és kísérő tanáraikat.

Újpest polgármestere a fóti birtokán gazdálkodó gróf Károlyi István helyi városalapító tettére hívta fel a vendégek figyelmét. Mint ismeretes, Fóthoz képest, amelynek első írásos emléke 1353-ból datálódik, Újpest szinte gyermekkorú település. Létrejöttét 1840-től számítjuk. Gróf Károlyi István akkor adta ki korszakalkotó oklevelét, melyben az idetelepülő iparosok számára területet adott haszonbérletbe. Életkezdésükhöz olyan kedvezményeket adott, amelyek révén a magyar történelemben egyedülálló módon hetven év alatt egy alig 350 fős hegyközségből 50 000 főt meghaladó város alakulhatott ki.
A kezdetektől biztosított önkormányzati önállóság azonban nem jelentette, hogy a Károlyi család a későbbiekben magára hagyta volna a települést. Az atyai példát követve ingyenesen, vagy nagyon kedvezményes áron biztosítottak telket például középületek létesítésére.
Ennek példája a városháza vagy a főplébánia templom is- hívta fel a figyelmet a városháza több mint százéves épületére Wintermantel Zsolt polgármester, amelyet az adófizető polgárok akaratából és pénzéből építettek. A Károlyi család újpesti tevékenységére a vendégek számtalan példát láthattak a délelőtt folyamán.

Mesélt a múlt
A városházi köszöntő után Hirmann László középiskolai tanár, igazgató, az Újpesti Helytörténeti Értesítő szerkesztőbizottságának elnöke kalauzolta a diákokat. Még a díszteremben rövid várostörténeti ismertető következett, és Hirmann László kitért az városháza épületének díszítő elemeire, a címer és a zászló újbóli használatára. Felhívta a figyelmet arra, a Károlyi István grófot ábrázoló – Barabás Miklós alkotta – festmény másolatra is, amely a mai kor emberét emlékezteti a települést alapító személyre, így az elődök üzenetére.
A diákok megtekintették a házasságkötő termet, ahol többek között arról is szó esett: itt teszik le esküjüket a honosítási eljárás során magyar állampolgárságot kapó határon túliak.
A városházi látogatást Szent István téri séta követte. Hirmann László felhívta a figyelmet a városháza homlokzatán lévő emléktáblákra, amely az utókor megbecsülését jelzi, így Mildenberger Márton kocsmároséra, az első háztulajdonosra, aki később Újpest bírájára lett, dr. Ugró Gyuláéra, a város első polgármesterére és dr. Semsey Aladáréra, aki közel húsz éven át volt vezetője a városnak.  A Trombita téren nem mellőzték el Kocsis András Anyai fájdalom című szobrát sem.

Orgonamuzsika
A diákoktól Hirmann László a Károlyi-szobornál köszönt el, átadva az idegenvezetői feladatokat Szöllősy Mariannénak, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének.  A csoport a piac és az Egek királynéja főplébánia templom felé vette útját a nyári napsütésben.  A templom kapuját a felgyógyult Horváth Zoltán atya nyitotta ki, aki nagy szeretettel köszöntötte az érkezőket. Büszkeségét, Újpest egyik ékességét, örömmel mutatta be a diákoknak. Az 1875-ben alapozott épület a település első katolikus temploma volt. Felhívta a figyelmet a százesztendős orgonára is, amelyet Tarcsi Attila kántor, a jelenlévők nagy örömére, meg is szólaltatott.

Kórházban jártak
A vendégek útja a Károlyi Sándor Kórházhoz vezetett, hiszen annak története egybefonódik a település történetével. Gróf Károlyi István fia, Sándor, országos méretű alapítványai mellett igen sokat tett szűkebb hazájáért. A közegészségügy szintén a bőkezű adományainak köszönhette fejlődését. A gróf Károlyi Sándor saját költségén létesített magánkórház 1893 és 1895 között Ybl Miklós tervei alapján épület, belgyógyászati, sebészeti és szülészeti ellátást végeztek. Feladatuk először az uradalom betegeinek, majd később már Újpest lakosságának ellátása volt. Minderről dr. Hollósi Antal sebész főorvos orvos igazgató, Újpest országgyűlési képviselője beszélt a kórház főbejáratánál a diákoknak. Arról, hogy az épület jelenleg is őrzi az 1936-os emeletráépítést követően is- eredeti szerkezetét, meggyőződhetek a vendégek. A kórház udvarán tett séta után –mintegy a nap összefoglalásaként- a diákok az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény kiállítását tekintették meg.  A település történetének tárgyi emlékeit érdeklődve nézték a tárlókban.
Újpest gazdag helytörténeti múltjáról persze több napon át lehetne mesélni. Tudták ezt az idegenvezetők és érezték a vendégek is.  Így maradt bemutatandó érdekesség, nevezetesség a későbbi alkalmakra is.  A lokálpatrióta újpesti vendéglátók a kirándulás zárásaként a kulináris élvezetek felé terelték a diákokat, akik a Külvárosi Kávéházban jóízűen fogyasztották el a gulyást.
Ismerjük is meg nem is
-    Jól ismerjük Újpestet – mondták többen a vendégek közül. Ám más kívülről, az autóból látni a városháza épületét, és más, ha belépünk az ajtaján. – fogalmazták meg az  első benyomást.
Seres Bianka, a Népművészeti Szakközépiskola és Gimnázium diákja az Újpestet korábban nem ismerők között volt.
-    Messze lakom, nem esik útba Újpest. Veresegyházról járok Fótra, így ez volt az első alkalom, hogy erre járok. Örülök, hogy eljöttünk, szép a város.
Tamás Tímea ruhája messziről elárulta, hogy a Népművészeti középiskola diákja:
– Én sem jártam még Újpesten ez ideig. Ingázó vagyok, Martonvásárról járok be Fótra. Örültem, hogy erre a kirándulásra eljöttünk. Sok érdekes dolgot tudtam meg, még Fót történetéből is. Hiszen van, amire a tanórákon nem jut idő…
A fiúcsapatban Fóton és Dunakeszin élőket találok:
Kékesi Alexander például az első pillanattól otthon érezte magát Újpesten. Mint kiderült, az UTE utánpótlás csapatában rúgja a bőrt.
– A Megyeri úti pályát már jól ismerem, de a városházán például most jártam először, pedig szinte nap, mint nap elhaladok előtte.  Sok érdekességet láttunk.
-    B. K
2011. a Károlyi- évfordulók éve
Újpest és Fót egyaránt a Károlyiak éve apropóján szerve 2011-ben programokat. A hármas évforduló jegyében két leszármazottra emlékezhetünk, egyet személyesen köszönthetünk. 130 éve hunyt el Károlyi István gróf, Újpest alapítója. 180 éve született István gróf fiatalabb fia: Károlyi Sándor. Régmúlt időkben tett kalandozásainkból visszatérve ebben az évben köszönthetjük az életének nyolcvanadik évében járó,  Fóton élő nagykárolyi Károlyi Lászlót.