Főtt céklás receptek

  •  
  •  
  •  

Magyarországon szinte csak savanyúságként használják, pedig ezt a téli vitaminbombát sokféle módon lehet ízesen elkészíteni.

Főtt céklás receptek

A céklából sokféle finomságot készíthetünk különböző ízesítésekkel.

Céklakrém
Hozzávalók:
4 db főtt cékla
1 db aprított lilahagyma
0,5 dl olívaolaj
 1 evőkanál mustár
1 evőkanál tormakrém
1 – 1 kávéskanál búzacsíra, búzakorpa, zabkorpa, lenmagpehely
Ízlés szerint őrölt kömény, szerecsendió, gyömbér, koriander, só, bors.
A főtt céklát pürésítjük, és a többi hozzávalókat beledolgozzuk. Egynemű krémet készítünk, annyi vízzel, hogy kenhető állagú legyen.

Céklás rakottas

Hozzávalók:
3 db cékla
3 db burgonya
1 db kanadai tök vékony része
3 db vöröshagyma
1 nagy doboz tejföl
1 dl olíva olaj
10 dkg reszelt sajt
1 csokor aprított zöldpetrezselyem
1 kávéskanál fűszerpaprika
3 evőkanál apró, lágy zabpehely
Ízlés szerint őrölt rozmaring, oregáno, curry, bors, só
A céklát, burgonyát, sütőtököt meghámozzuk, kb. egyforma karikákra vágjuk, és 2 percre sós vízben főzzük, majd leszűrjük. A hagymát felkarikázzuk, a zabpelyhet vízbe áztatjuk 5 percig. Egy tepsit olajjal kikenünk, és a felkarikázott zöldségeket felváltva beletesszük. Egy tálban összekeverjük a tejfölt, a reszelt sajtot, a fűszereket, a maradék olajjal és a lecsepegtetett zabpehellyel. Ráöntjük a zöldségekre, és pirosra sütjük.

Céklafőzelék

Hozzávalók:
4 db cékla
1 kis fej aprított hagyma
3 evőkanál olívaolaj
3 dl tej
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
Ízlés szerint só, őrölt kömény, bors, cukor
A céklát megpucoljuk, kockára vágjuk. Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd rátesszük a céklát. Kicsit átpirítjuk, hozzátesszük a fűszereket, és annyi vizet, hogy ellepje. Amikor már majdnem puha, a liszttel elkevert tejjel behabarjuk. Az édesítőszert úgy adagoljuk, hogy figyelembe vesszük a cékla édeskés ízét.
Céklakrémleves
Hozzávalók:
3 db cékla
1 db aprított lila hagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 kávés kanál zabkorpa
1 evőkanál mustár
2 dl tejszín
3 evőkanál olívabogyó
3 evőkanál reszelt torma
Ízlés szerint só, bors, szerecsendió, curry, cukor
Az olajon megpirítjuk a hagymát. A céklát megpucoljuk, felkockázzuk, és a hagymára tesszük. Felöntjük vízzel, hogy bőven ellepje és megfűszerezzük. A tejszínt elkeverjük a mustárral és a zabkorpával. Amikor puha a cékla, behabarjuk a levest, majd készre turmixoljuk. Tálaláskor olívabogyót és reszelt tormát kínálunk hozzá.
Jó étvágyat!

Lettner Annamária dietetikus