Frida Kahlo az Újpest Galériában

  •  
  •  
  •  

Frida Kahlo, Diego Rivera és a mexikói muralista mozgalom legkiemelkedőbb alakjainak reproképeiből rendez kiállítást a Mexikói Nagykövetség az Újpest Galériában.

Az ingyenesen látogatható kiállítást a Mexikói Nagykövetség rendezi az Újpest Galériában 2011. május 13-án, pénteken 18 órakor, melyet Isabel B. Téllez Rosete, Mexikó nagykövete nyit meg.

A kiállítás május 29-ig, kedd-péntek 11-18 óráig, szombaton 9-18 óráig, vasárnap 11-18 óráig tekinthető meg. (Újpest Galéria, Budapest IV., Árpád út 66.)A muralista mozgalom alkotói egy Európában kevéssé alkalmazott terület, a murális festészet felé fordultak, hogy a művészetet közelebb hozzák a néphez. A nagy falfelületek kezelésében egyaránt alkalmazták az európai technikákat, valamint a 2000 évvel azelőtti, prehispán időkből származó Teotihuacáni, Bonampaki és Cholulai ásatások alkalmával felfedezett falfestmények technikáit, amelyek kiállták az idő probáját. E festészeti műfajra jellemző realizmus érdeme, hogy a maguk valóságos megnyilványulásában ábrázolták a népet: népművészetét, harcait, a mexikói tájakat és istenábrázulásukat.

A kiállításon bemutatásra kerülő anyag lehetővé teszi, hogy a reprodukciókon kersztül nyomon kövessük a XX. század mexikói festészetének fejlődését, különös tekintettel a muralizmus legfontosabb képviselőinek festőállványon készült alkotásaira: mint Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros, José Clemente Orozco és Rufino Tamayo képere, de láthatjuk más szintén jelentős művészek alkotásait is, mint: Frida Kahlo, (az apai vonalon magyar származású, és Magyarországon egyre népszerűbb) festészetét. Megemlíthetjük még, többek között, Trinidad Osorio, Antonio Navarrete, Vezcali, Gustavo Montoya, Elisa Ancira, és Luis Anaya festményeit.

(forrás: elofolyoirat.blog.hu, Láng Judit)