A farsangi időszak elengedhetetlen édessége a fánk. A legenda szerint európai elterjedése Marie Antoinette-nek köszönhető, aki álruhában kiszökvén egy királyi farsangi álarcosbálról, megéhezett, és az egyik mézeskalácsos bódénál vásárolt egy fánkot. Mivel az édesség nagyon ízlett neki, a fánk a királyi lakomák kedvelt desszertjévé vált. Elkészítési módja egyszerű és olcsó, így igen gyorsan belopta magát a társadalom kedvelt édességei közé.
Az Újpesti Napló Sztupjánszky Irénke újpesti háziasszonytól kapott farsangifánk-receptet.
Farsangi fánk 12 személyre
Előkészítés: kb. 20 perc. Elkészítés: kb. 40 perc a sütésre, 1-1,5 óra a tészta kelesztésére
HOZZÁVALÓK: 1 kg fi nomliszt, 5 dkg porcukor, 10 dkg olvasztott (de nem forró!) vaj, 4 tojássárgája, 1 dl rum, 4 dkg friss élesztő, 7-8 dl tej, egy csipetnyi só egy liter olaj a sütéshez
A TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE: 2 dl langyos tejben elkeverjük a porcukrot és az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, és a közepében kialakított mélyedésbe beletesszük a 4 tojássárgáját, a rumot és az olvasztott vajat, majd összedolgozzuk a maradék tejjel és az élesztős liszttel, és kb. 15 percig intenzíven dagasztjuk. Amikor a tészta már elválik az edénytől, belisztezzük a tetejét, és langyos helyen, konyharuhával letakarva kb. egy-másfél órát kelesztjük.
Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd nagyobb méretű fánkszaggatóval vagy pohárral szépen kiszaggatjuk. Az ujjunkat nyomjuk bele a fánk közepébe, mélyedést készítve.
Az olajat közepes forróságúra felmelegítjük. (Fortély: érdemes egy kis sót is tenni bele, így a tészta kevésbé szívja magába az olajat!)
A kiszaggatott fánkokat kényelmesen egymás mellé belehelyezzük az olajba, fordított helyzetben, felső részükkel lefelé. Fedő alatt kb. 2-3 percig így, majd megfordítva őket, fedő nélkül további 2 percig sütjük.
Miután megsült, itatóspapíron csepegtessük le róla az olajat. A fánk közepét ízlés szerint lekvárral, Nutellával, porcukorral ízesítsük! Jó étvágyat hozzá!