„Fürdött a hal” Kavicsbánya tavon

  •  
  •  
  •  

Már a reggeli szektor-sorsolásnál is érezni lehetett, hogy nem lesz könnyű dolga a több, mint 100 egyéni és csoportversenyben induló horgásznak.

A hőmérő higanyszála reggel 7 után megközelítette a 30 fokot. Így már a helyek kisorsolása is megizzasztotta a verseny szervezőit, résztvevőit. A mérkőzés a Dunakeszi Kavicsbánya tó nyugati partján zajlott, ahol kevés az árnyékot adó fa, a nádas. Így a pecásoknak nemcsak a halakkal, de a perzselő  napsütéssel is meg kellett küzdeniük. A szervező újpesti önkormányzat /köszönet érte!/ permet-ventilátor kihelyezésével és hűtött ásványvízzel próbálta a horgászok komfortérzetét javítani.  

Az időnként feltámadó enyhe szellő is hol innen, hol onnan borzolta a vizet, ami ugyancsak nem a jó kapás előjele volt.

A több, mint 25 hektáros egykori bányató vize annak ellenére jócskán felmelegedett, hogy mélysége jelentős – a parttól 1-2 méterre már eléri a 4-5 méteres mélységet.   

A tóban élő nagy mennyiségű ponty, amur, busa, keszeg, kárász is érezte, hogy strandidő van. Ahogy az öregek mondják, „fürdött a hal” azaz játszott, ugrált, pancsolt a víz tetején, főleg a parttól távol, a tó közepe táján. Márpedig ha fürdik a hal, akkor a pecás nem sok jóra számíthat.

A rekkenő hőségben az amatőrök és a profi versenyhorgászok minden trükköt bevetettek: volt, aki spicc, vagy rakós bottal próbálta az apróhalat irtani, mások a pontyfogással kísérleteztek kifinomult módszerekkel, bevetve a match- vagy a feeder botokat. Meg kell jegyezni, nem túl sok sikerrel. A klasszikus fenekező módszer is leginkább azoknak jött be, akik legalább a tó közepéig be tudták dobni az etetőanyagot és a szereléket. Így nem is csoda, ha a legtöbb halat fogó versenyző végül 7 kilogrammal győzött, ami ugyan nem lett tórekord, de ilyen időjárási körülmények között mindenképp tiszteletre méltó eredmény. A verseny legnagyobb hala egy 5 kilót meghaladó amur lett. A kifogott halak nagy része ponty volt, 1,5 – 2,5 kg közötti méretben.

Az Újpesti Közéleti Televízió csapata hősies helytállás mellett 3 db keszeggel zárta a versenyt 45 dkg összsúlyban.
pj