Fuss a kedvenceddel

  •  
  •  
  •  

A futás önmagában is hasznos és örömteli tevékenység. Mitől lehet még jobb? Adjunk hozzá egy kutyát például. A kutyatartás eleve megmozgatja és felpezsdíti az embert. Napjában kétszer-háromszor sétálni kell, nincs apelláta, kutyával futni pedig, együtt, közös ritmusban, egy célért, ugyanazon a távon, felemelő érzés.

A futás nagymértékben hozzájárul a testi-lelki egészség fenntartásához, növeli az erőnlétet, jobb közérzetet biztosít és boldogsághormonokat termel. A közös futás még több boldogsághormont termel, egy fesztivál pedig, ahol mindenki fut és bringázik, csodákra képes. A Káposztásmegyeri Nap – Újpesti Futó- és Kerékpáros Fesztivál április 30-án már reggel 8.45 kor Mini futással indul. 10.15-től Maxi futás következik, 11.15-kor kerékpározás majd 13 órakor kutyás futás. Megmozgatja az egész várost.

A kutyás terepfutás egyébként nem új keletű, régóta létező dolog, canicross-nak hívják. Azoknak a kutyatartóknak a sportága, akik imádnak mozogni, jönni-menni a kedvenccel, sőt, még a sportban is jeleskednek. Ez egy adok-kapok játék. A kutya kimozdítja a gazdáját, a sportoló pedig megfuttatja kutyáját. Több szaklapból kiderül, rengeteg élsportoló választja a kedvencét társnak a sporthoz, mikor már nem űzi versenyszerűen sportágát. Ezzel együtt vannak olyanok is, akik pont a kutya miatt kezdenek el sportolni. Először leviszik napjában kétszer-háromszor, majd nyárestéken rákapnak a hosszabb sétákra, beszélgetésekre más kutyásokkal, hétvégenként fél napokat sétálnak, végül kipróbálják, milyen kocogni vele, majd futni. Itt Újpesten, 2013 óta rendeznek kutyást futást, a Rex Kutyaotthon Alapítvánnyal együttműködésben. Aki indulni akar, a Rex-nél nevezhet, ott folyik a regisztráció és elmondják, milyen kritériumoknak kell megfelelni.

Újpest büszke arra, hogy igazi állat- és kutyabarát város. Ezt rengeteg szervezet, program, helyszín bizonyítja. A „Nem Nagy Dolog” kampány például rengeteget segít abban, hogyan legyen jól nevelt a kedvencünk és miként legyen tisztább a kerület. A Városgondnokság folyamatosan gondozza a kutyafuttatókat, az önkormányzat tízezer négyzetméternyi kutyafuttatót építtetett Újpesten. Az állatvédelem tekintetében is élen járunk, 2013-ban az országban itt alakult meg elsőként az Állatvédelmi Járőrszolgálat, melynek példája nyomán ma már több kerületben is működik hasonló szervezet. A legtöbb városi rendezvény kutyabarát, továbbá Újpest Önkormányzata a 2016-os év elején eleget tett az állatvédelmi törvényben előírt ebnyilvántartási feladatának.
Aki eddig nem ismerte volna a kerületi állatvédelmi és állattartási tevékenységekkel kapcsolatos szervezeteket, vagy nagyon is ismeri és szeretne egy jót beszélgetni, most egész hétvégén lehetősége lesz rá. Idén is, mindkét rendezvényen, a Káposztásmegyeri Napon és a Majálison is kint lesz a Rex Kutyaotthon Alapítvány, az Észak-Pesti Kutyás Szolgálat és az Állatmentő Liga is.

Meglepetésvendég a Majálison!

Facebook-oldalunkon, az Újpest-Káposztásmegyeren már napokkal korábban megosztottunk egy jóképű vizslapofit, Deményét, aki egy igazi sztár. Akkor feltettük a kérdést, ki ismeri itt Újpesten, ugyanis Deménynek rengeteg rajongója van. Saját Facebook-oldalán kis híján 50 ezren kedvelik a vizslabloggert, aki így mutatkozik be: Demény vagyok. Diktátor. Véleményvezér. Gazditréner, Kutya-életvezetési Tanácsadó. Celeb. Mém. Ikon.
A Káposztásmegyeri Nap után a Majálist sem lehet kihagyni, főleg hogy megismerkedhetünk Deménnyel és gazdájával.
Jó szórakozást mindenkinek! Újpest a legsportosabb város.

VG