Füst nélkül kellemesebb

  •  
  •  
  •  

A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításai január elsejétől hatályosak. Április elsején lejárt a türelmi idő is, amely még büntetlenséget engedett azoknak, akik tiltott helyen dohányoztak. Három helyen kértünk véleményt.

A népszerű Sala, azaz Sarlós András, az UTE korábbi labdarúgója és utánpótlás edzője, elégedett a dohányzást szabályozó rendelettel: – Sportolóként ellenségem a cigaretta, de vendéglátósként is megváltás számomra, hogy jó ideje nincs füst nálunk – mondja a Kék Duna borozó tulajdonosa. Az egység ugyanis pincehelyiségben van. – Ha bekapcsoltuk a ventillátort, fáztak a vendégek. Ha nem, megült a dohányfüst. Már januárban kihelyeztük a dohányozni tilos plakátot. Elmondhatom, nem volt ebből semmi kellemetlenségünk. Talán két vendégünk, ha rágyújtott a megszokott mozdulatnak engedve, de mindjárt el is nyomta a cigarettáját. Nem csökkent a forgalmunk, törzsvendégeink kimennek dohányozni az utcára, és ők is elégedetten nyugtázzák a tiszta levegőt.

– B. K.


A rendelkezés a Kakukk vendéglő forgalmára például nem volt negatív hatással. Tapasztalataik szerint a dohányzó törzsvendégek ugyanúgy ebédelnek kedvenc helyükön, mint annak előtte, sőt a nemdohányzók örülnek, hogy füstmentes a hely. A vásárcsarnokban található Arabica Cafe Shopban egészen mások a tapasztalatok. A forgalom jelentősen csökkent, mióta bevezették a tiltást. Abban bíznak, hogy talán az dohányosok megszokják, elfogadják a helyzetet, és visszatérnek a kávézóba. Mindkét helyen megoldás lesz egy ideig, hogy jön a jó idő, és a kerthelyiségeikben korlátlanul lehet pöfékelni. Ugyan a tapasztalatok különbözőek, az viszont tény, hogy hazánk világelső tüdőrák- halálozás terén. Dr. Bauknecht Éva, az újpesti SZTK tüdőgondozójának vezető- főorvosa lapunknak elmondta, a tüdőrák ugyan sokfaktoros betegség, de a legfőbb ok a dohányzás. A tüdőrákban szenvedők 90-95 százaléka dohányos.

– J. M.