Füstlovagok kopognak az ajtón

  •  
  •  
  •  

Újpesten több mint 22 ezer olyan kémény található, amelyeket rendszeresen ellenőrizni, tisztítani kell. 2012 januárjában az Üdülősor, Megyeri út, Pintér, Julianus barát és a Flottilla utcák által határolt terület kerül sorra. A részletekről Gyurkovics Pétert, a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprő Kft. osztályvezetőjét kérdeztük.

– Milyen gyakran kopognak a kéményseprők az ajtónkon?
– A BM és a Fővárosi Közgyűlés rendelete egyértelműen fogalmaz: a gáz tüzelőberendezések kéményeit évi egy alkalommal, a szilárd tüzelőanyaggal működőket pedig kétszer kell ellenőrizni, és szükség szerint tisztítani. Az ellenőrzéseket meghatározott ütemezés alapján, folyamatosan végzik a területileg illetékes kéményseprő kirendeltség munkatársai.

– Van valami rendszer az ellenőrzések idejében?
– Mindig az év ugyanazon időszakában végezzük munkánkat.

– Tudnak erről a polgárok?
– Az ellenőrzés előtt a lakókat legalább  nyolc nappal korábban értesítjük, hogy kötelezettségeiknek – melyek közül a legfontosabb az ellenőrzés feltételeinek biztosítása – eleget tudjanak tenni. Ha nincsenek otthon az emberek, ismételten értesítjük őket.

– Mi van akkor, ha nem sikerül kommunikálni velük?
– Két sikertelen kísérlet után, a kérdéses címeket átjelentjük az elsőfokú tűzvédelmi hatósághoz.

– És, ha valaki egyszerűen nem tud időt szakítani a fogadásra?
– Akiknek egyik alkalom sem volt megfelelő, de pótlólag el szeretnék végeztetni a kötelező kémény ellenőrzést, lehetőségük van – külön kiszállási díj ellenében – egyedi időpont egyeztetésére a XV. kerület, Száraznád u. 2-6. alatti kéményseprő kirendeltségen (tel: 389-07-47). A kéményekkel kapcsolatos egyéb problémákat szintén ez a kirendeltség kezeli.

– A renitensekkel szemben milyen szankciókat alkalmaznak?
– Bírság kiszabására az elsőfokú tűzvédelmi hatóságnak van jogköre, különös tekintettel arra, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint olyan kéményt nem szabad használni, amelynél az éves ellenőrzést nem végezték el. A Fővárosi Közgyűlés rendelete szerint, aki a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátását akadályozza, szabálysértést követ el és 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.


A munkavégzés tervezett helyszínei

Január:   
Üdülősor, Megyeri út, Pintér J. u, Juliánus Barát és  Flottila utcák által határolt terület

Február:   
Váci út, Juliánus Barát, Megyeri út  által határolt terület,  Komp u., Zsilip u., Baross u. 128-44, 42-4, Zrínyi u., Arany J.u. Szekfű Gy. u., Székesdűlő összes utca.  

Március:
Bem u., Megyeri út., Baross u., Reviczky u.   által határolt terület.

Április:   
Fóti út, Baross u., Szilágyi u. Káposztásmegyer I. 

Május:   
Perényi Zs. u., Baross, Fóti út, Attila u., Klapka Gy. , Szent László tér, Deák F. u. által határolt terület.

Június:
Nagysándor József u., Leningen Károly, Kinizsi u. által határolt terület, Benczúr u., Kiss Ernő u. által határolt terület

Július:   

Görgey A. u., Leningen, Fóti út, Szilágyi u. által határolt terület, Attila u. 1-15.

Augusztus:   

Deák Ferenc u.  45-3.,  Görgey Artúr u.  99-1.,   Kossuth L.,  Alsó,  Árpád út 8-160., Geduly  u. által határolt terület.

Szeptember:

Kiss  János u., Tó, Hídláb,  Kemény G., József A. , Berzeviczy G. , Venetiáner, Templom, Lőrinc, Károlyi I., Liszt F., Szent István tér,  Mády L., István út által határolt terület.

Október:

Jókai ,  Jósika  utcák,  Erzsébet u. Pozsonyi, Dugonics, Váci út,  Árpád út,  Petőfi S. u.  által határolt terület.

November:  

Árpád  út 193-199;  Pozsonyi u. 7-19;  Madridi u. 2-36; Istvántelki  út 57-86. által határolt terület.
Október hónapban végzett sormunka, pót ellenőrzése.

December:

Telkes u. 10-64.
November hónapban végzett  sormunka, pót ellenőrzése.