Füstlovagok kopognak az ajtón

  •  
  •  
  •  

Újpesten több mint 22 ezer olyan kémény található, amelyeket rendszeresen ellenőrizni, tisztítani kell. Ezekről kérdeztük Gyurkovics Pétert, a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprő Kft. osztályvezetőjét.

– Milyen gyakran kopognak a kéményseprők az ajtónkon?
– A BM és a Fővárosi Közgyűlés rendelete egyértelműen fogalmaz: a gáz tüzelőberendezések kéményeit évi egy alkalommal, a szilárd tüzelőanyaggal működőket pedig kétszer kell ellenőrizni, és szükség szerint tisztítani. Az ellenőrzéseket meghatározott ütemezés alapján, folyamatosan végzik a területileg illetékes kéményseprő kirendeltség munkatársai.

– Van valami rendszer az ellenőrzések idejében?
– Azért, hogy ügyfeleink számára egyszerűbbé tegyük a szolgáltatás időpontjának tervezését, törekszünk arra, hogy egy adott cím esetében mindig az év ugyanazon időszakában végezzük munkánkat.

– Tudnak erről a lakók?
– Az ellenőrzés előtt a lakókat legalább nyolc nappal korábban értesítjük, hogy kötelezettségeiknek – melyek közül a legfontosabb az ellenőrzés feltételeinek biztosítása – eleget tudjanak tenni. Azokat a lakásokat, ahol nincsenek otthon, ismételten értesítjük.

– Mi van akkor, ha nem sikerül kommunikálni a lakókkal?
– Két sikertelen munkavégzés után, a kérdéses címeket átjelentjük az elsőfokú tűzvédelmi hatósághoz.

– És, ha valaki egyszerűen nem tud időt szakítani a fogadásra?
– Akiknek egyik alkalom sem volt megfelelő, de pótlólag el szeretnék végeztetni a kötelező kémény ellenőrzést, lehetőségük van – külön kiszállási díj ellenében – egyedi időpont egyeztetésére a XV. kerület, Száraznád u. 2-6. alatti kéményseprő kirendeltségen (tel: 389-07-47). A kéményekkel kapcsolatos egyéb problémákat szintén ez a kirendeltség kezeli Újpest egész területén.

– A renitensekkel szemben milyen szankciókat alkalmaznak?
– Bírság kiszabására az elsőfokú tűzvédelmi hatóságnak van jogköre, különös tekintettel arra, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint olyan kéményt nem szabad használni, amelynél az éves ellenőrzést nem végezték el. A Fővárosi Közgyűlés rendelete szerint, aki a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátását akadályozza, szabálysértést követ el és 30 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

ÁDÁM T.