•  
  •  
  •  

Nem kis port vert fel az a vélekedés, hogy elegendő lehet 19 fokra „felfűteni” az otthonokat és a munkahelyeket télen, mivel így energiát és pénzt lehet megtakarítani. A gázfogyasztás megtakarítása mindenkinek alapvető szemponttá vált az elszálló rezsiköltségek miatt. Azt, hogy mennyire életszerű és egészséges 19 fokban életvitelszerűen tartózkodni, egy felnőttháziorvostól kérdeztük meg.

Mindenkinek egyedi a hőérzékelése, ennélfogva az igénye a magasabb/alacsonyabb hőmérsékletre. Aki világéletében 18-19 fokos épületben élt, annak nem lesz nagy érvágás a hűvös munkahely sem.

Dr. Piri László

Viszont aki ahhoz szokott hozzá, hogy a központi fűtés miatt 25 fok van a lakásában, az aligha fogja egy-kettőre megszokni az ehhez képest borzongató 19 fokot. Ezt dr. Piri László felnőttháziorvos mondta el az Újpesti Naplónak, aki szerint megállapíthatóak általános szabályok és irányelvek a hőszükséglettel kapcsolatban.

Nem ajánlott forrón szeretni!

„Életkortól, nemtől, aktivitástól és a végzett munka fajtájától függ az optimális hőszükséglet. Nagyon széles a spektrum, 20 foktól akár 24 fokig terjedhet az adott személy hőigénye. Ha változtatni szeretnénk, akkor alapszabály, hogy azt ne hirtelen tegyük! Kisebb sokk érheti az emberi szervezetet, ha a 23 fokot követően hirtelen lecsavarjuk 19 fokra a fűtést.”

“Óvakodjunk a szélsőségektől!” – figyelmeztet dr. Piri László háziorvos, aki kifejtette, hogy a túlfűtés is egészségtelen. 24-25 fok felett akár ki is száradhatnak az idősebbek vagy a gyerekek.

„Továbbá a túlmelegített szobában könnyebben kifáradunk, elbóbiskolhatunk, és a túlfűtés egyértelműen rontja a munka minőségét. Aludni se ajánlott túl meleg szobában, hiszen nehezebb az elalvás a hőségben, ami mikroébredéseket is okozhat éjjelente.”

Jégverem se legyen!

Sokkal nagyobb gondot jelent a helyiségek hirtelen lehűtése – mutatott rá Piri doktor. Ugyanis aki nem szokta meg a relatíve hideget, az nagy eséllyel megbetegedik.

„A koncentrációigényes ülőmunkát végzők esetében a 20 fok alatti hőmérséklet már veszélyzóna. 20 fok alatt az ülőmunkát végző végtagi keringése lelassulhat, kihűlhetnek a testrészei, ami helyi keringési zavart okozhat. Ez az állapot fertőzésekre hajlamosít, veszélybe kerülnek a női nemi szervek, a húgyutak és a vese.”

Az orvos leszögezte, hogy némelyek immunisak a hűvösre, viszont semmiképp se ajánlott a 20 fok alatti szoba az idősek és a gyerekek számára.

„Ugyanis az idős emberek szervezete már nem tud alkalmazkodni, kevésbé aktívak, az ereik nem tágulnak eléggé, és az idegrendszerük is kevésbé reakcióképes. Egy idős ember akár tartós 17 fok mellett is képes kihűlni”

– figyelmeztet az orvos, aki szerint a kórosan elhízottak vagy a kórosan soványak is kerüljék a hűvös helyiségeket. Az is köztudott, hogy a nők fázékonyabbak.

„Kisebb az izomtömegük, ennélfogva kisebb a hőtermelésük is. Lassabb a vérkeringésük és az anyagcseréjük is, ráadásul a nők anatómiailag hajlamosak a felfázásra”

– magyarázza a háziorvos.

Aludjunk hűvösben!

Közismert, hogy egészséges hűvös szobában aludni, hiszen a szervezet jobban pihen és regenerálódik a hűvösben. A háziorvos szerint javíthatjuk az anyagcserénk egészségét, és ezáltal az általános egészségi állapotunkat, ha egyszerűen néhány fokkal lejjebb csavarjuk a fűtést a hálószobában (18-19 fok).

, ,