Galambmentesítés a főtéri nagytemplomnál

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Egek Királynéja Főplébánia képviselőtestülete úgy határozott, hogy galamb befogás segítségével oldjuk meg a templomi galambok okozta kárt. Mint minden nagyvárosban, így Budapesten küzdünk a galambok ellen. Újpest szép városháza épülete tüskéket kapott. Minden párkányon, körben a tetőzeten tüskék vannak, hogy a galambok ne tudjanak itt fészkelni, így kárt tenni. A nagytemplom zegzugos tetőzete nem tüskézhető, mert a hulladék, a falevél is fennakadna rajta, és nagyon sok rejtett zuga van. a galambok viszont sok piszkot hagynak maguk után, rongálják a tetőt, mert sokan vannak. Igaz, a legtöbb helyen, így Budapesten is tilos elvileg a galambok etetése.

 

A büntetés díjszabása 30.000 Ft. lenne. Valószínűleg még senkin sem érvényesítették eme jogszabályt. Pedig a városi galambok nagy száma rengeteg kárt okoz: az ürülék, a betegséges terjesztése, a döglött galambok.
Sok európai nagyváros sokféle módszert alkalmaz. Amit megtehetnek Münchenben, vagy Párizsban, az Budapesten tilos, mint pl. a gyógyszeres ivartalanítás, kilövés. Sajnos sok idős ember tévúton él. Amikor a piacon magokat, kenyeret vesz a galamboknak, és szétszórja a téren, azt hiszi, jót tesz. Elcsúnyítja a teret, mert szennyezi, és a galambok túlszaporodnak. Mi lenne, ha nem etetné őket? A vezérgalamb vezetésével elrepülnének más helyre, vidékre, mezőkre, ahol van élelem. A templomot nem tudjuk védeni hálóval, tüskével, mint a szomszéd városházát. Nem adhatunk nekik fogamzásgátló gyógyszert, nem lőhetjük ki, mert tilos. Maradt egy megoldás: szakavatott cégre bízni, sok pénzért, akik kelepcékkel élve befogják, majd vidékre szállítják solymászoknak eledelnek. A befogás február végén kezdődik, és két hónapig tart. Ahhoz, hogy ez ne kidobott sok százezer forint legyen, van egy nagy kérésünk minden újpesti polgárhoz: Ne etessék a galambokat, és ha látják, hogy valaki eteti, szelíden, de szóljanak rá, hogy ez törvényellenes cselekedet, nem tesz vele jót. A Főtér program keretében városvezetésünk énekes madarak betelepítését tervezi az új parkosítással együtt tavaszra! Legyünk állatvédők, támogassuk ezt a szép tervet: legyen sok énekesmadár a fákon, bokrokban. A tetőn fészkelő galambokat pedig ne etessük! Ezáltal nem csak a templomot védjük meg a károktól, de hozzájárulunk ahhoz is, hogy az új Főtér is szebb, tisztább legyen.
 
Újpesti Főplébánia képviselőtestülete