Garanciát kérnek a Szilaspatak sor és környékének lakói

  •  
  •  
  •  

A Szilaspatak soron és környékén lakók zsákutcákkal és jogilag útként nyilvántartott útszakasz kivett fás területté történő átsorolásával jogi garanciát kapnak arra, hogy csendes lakóterületünkön keresztül a jövőben sem lehet összekötni a Váci és Megyeri utat megnyitva a forgalom előtt.

Az Önkormányzat nemrégiben fogadta el a Hunyadi és Petőfi Laktanyák szabályozási tervét. A szabályozási tervre igennel szavazott a polgármester, az előterjesztő dr. Trippon Norbert és Wintermantel Zsolt a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság fideszes elnöke. A szabályozási tervben megmaradt a két laktanya közötti ún. Névtelen utca, mely jogilag a Váci utat köti össze a Megyeri úttal. A Szilaspatak sor és környéke lakói attól félnek, hogyha egyszer megnyílna ez az út, akkor a családi házas övezeten dübörögne keresztül a forgalom. Derce Tamás Polgármester a tavalyi közmeghallgatáson elmondta, hogy az Önkormányzat nem kívánja megnyitni az utat, mely egyébként a valóságban már nem is létezik, a lakók fákat ültettek, így az egy erdős zöldterületé alakult. Elhangzott továbbá, hogy az Önkormányzat érvényesnek tekinti a Szilaspatak Szépészeti Egyesülettel 1994-ben kötött együttműködési megállapodást, mely szerint az Egyesület zöld területet hozhat létre és a terület a kezelésébe kerülhet.  Ennek ellenére 141 lakó mégis további garanciákat kért. A lakók fontosnak tartanák, ha a Megyeri út felől és a Váci út felől is zsákutca lenne az utca. Jelenleg hivatalosan is zsákutca tábla van kint a Megyeri út és a Flottila utca felől.
Dr. Trippon Norbert alpolgármester tájékoztatása szerint  azonban megszerezték a Fővárosi Közlekedési Ügyosztály hozzájárulását ahhoz is, hogy a laktanyák felől is zsákutca legyen a Névtelen utca. Ennek azért van jelentősége, mert a laktanyák az Önkormányzat kiemelt fejlesztési területe, s a majdani fejlesztésekkel komoly gépkocsiforgalom jelenhet meg. Ezt a gépkocsiforgalmat viszont a zsákutcává alakítással nem engedik rá a lakóparki övezetre.
A lakók azt is kérték, hogy a gyakorlatban zöldterületként funkcionáló, de jogilag mind a mai napi útként nyilvántartott területen jogilag is szüntesse meg az Önkormányzat az útként történő besorolást. Az alpolgármester a lakókkal egyeztetve kijelentette, hogy kezdeményezik az útba történő besorolás megszüntetését, s az útszakasz kivett fás területté történő átsorolását.
A zsákutcává alakítással, valamint a terület átsorolásával gyakorlatilag jogi garanciát kapnak az ott élők arra, hogy a nyugodt kertvárosias lakóterületen nem lehet a jövőben sem megnyitni az utat a Váci út és a Megyeri út között, a majdani fejlesztések miatti forgalmat pedig nem lehet ráengedni a Szilaspatak sor és környékére. Annak érdekében, hogy a lakóövezet továbbra is békés és élhető legyen, a jövőben Újpest Közlekedési Rendszerének Fejlesztési Terve szerint táblákkal és fekvőrendőrökkel Tempo 30 övezetté alakítják a területet.
 
 
 
Dr. Kulcsár Ferenc egykori önkormányzati képviselő, a Szilaspatak Szépészeti Egyesület vezetőségi tagja nagyon örült az egyeztetés eredményének.
– Amikor a lakók a kilencvenes évek elején a telepre költöztek, a környék roppant elhanyagolt, lepusztult terület volt, és ez természetesen egyikőnknek sem tetszett. Példamutató volt az ott élők kezdeményezőkészsége és elhivatottsága, hogy széppé varázsolják a környezetüket. Akkoriban született meg a megállapodás az egyesület és Újpest Önkormányzata között, miszerint ez a terület a mi gondozásunkba kerül. Három sorban fákat és bokrokat ültettünk, pályázaton nyert összegből egy lebetonozott játszóterületet és játszóeszközöket is odavarázsoltunk. Az összetartás azóta is jelentős. Ha valaki söpörni kezdi a járdát, többen odamennek hozzá segíteni, mások a fák gondozásában fognak össze, hiszen valóban a magunkénak érezzük a környezetünket, így örömmel tölt el bennünket az is, hogy foglalkozzunk vele. Ezek után érthető, hogy aggódni kezdtünk, amikor tavaly megszületett a laktanyák szabályozási terve, és félő volt, hogy ez a családias, nyugodt légkör megszűnik. A lakók összefogtak, szó esett a témáról a decemberi közmeghallgatáson is, és több tucat aláírást gyűjtöttünk össze azért, hogy megőrizzük ezt a környezetet abban az állapotban, amilyenné kialakítottuk és megszerettük. Végül siker koronázta a törekvéseinket: a terület zöldterület marad, a fáink megmaradnak, az autóforgalom kikerüli a lakótelepet, és szó lehet végre a megfelelő közművesítésről is. Természetesen ennek mindannyian örülünk, és ezúton is köszönjük dr. Trippon Norbert alpolgármester úrnak, hogy az ügy mellé állt.