•  
  •  
  •  

Az előrejelzések szerint a hétvégén már tavaszi időre számíthatunk. A szombat még többnyire a zárt térben zajló eseményeknek kedvez, a vasárnap már a szabadba csábít. A rendezvények száma is ugrásszerűen megnőtt, kulturális és sportesemények, motoros találkozó egyaránt szerepel összeállításunkban.

Kezdjük ezúttal sporttal!
Labdarúgás
Az UTE kiemelt utánpótláscsapatai a Kecskeméti TE ellen játszanak. Szombat, április 13.:
U19. Szusza Ferenc Stadion 10.00, U17. Tungsram SC Sporttelep 11.00.
Röplabda
Mini Budapest Kupa (leány és fiú). Vasárnap, április 14.
A mérkőzések reggel 9 órától folyamatosan zajlanak. Csokonai Vitéz Mihály 12 Évfolyamos Gimnázium (Bőrfestő utca 5–9.)
Kosárlabda
Budapesti Serdülő/C Bajnokság
Megyeri Tigrisek KK/C–TFSE-Diana. Szombat, április 13., 09.00. Megyeri Úti Általános Iskola (Megyeri út 20.)
Budapesti Serdülő/B Bajnokság
Megyeri Tigrisek KK/B–Vasas Akadémia/D
Szombat, április 13. 10.30
Megyeri Úti Általános Iskola (Megyeri út 20.)

Szombaton Piac-Placc
Talán emlékeztetni is fölösleges, szombaton reggel 6 órától 14 óráig nyitva tart a Piac-Placc a Duna sétányon. A három héttel ezelőtt indult újpesti kezdeményezés árusítóknak és nézegetőknek egyaránt kínál érdekességeket, másutt ritkán fellelhető antikvitást, régen feledésbe ment tárgyakat, régiségeket. Még mindig nagy a sikere, rengetegen kíváncsiak az itt fellelhető tárgyakra, korosztálytól függetlenül.

Újra Zenede-nap
Szombaton délután 14 órától hetedik alkalommal rendezi meg családi programját az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola és az iskola alapítványa. A Zenede-nap célja az eltelt évek alatt sem változott: szeretnék, ha a látogatók képet kapnának az intézményben folyó oktatásról, és minél többen megismerkedjenek a hangszerekkel.
A nyitókoncert 14 órakor az Egek Királynéja-főplébániatemplomban, majd térzenével folytatódik a Szent István téren. 15 óra 15 perctől immár az Ifjúsági Házban lévő intézményben peregnek a Zenede-nap eseményei, hangszerbemutatóval, játszóházzal, táncházzal, tombolával, dzsesszkoncerttel, opera-előadással. A rendezvény támogató jegyeit alapítványunk most is hangszerek, oktatási eszközök beszerzésére, tanulmányi támogatásra, valamint a hazai és nemzetközi versenyekkel kapcsolatban felmerülő költségekre fordítja.

A kisgyermekes családokat szombaton 17 órától a Szederinda – Aprók táncháza várja Káposztásmegyeren Prekler Katával és a Csobán zenekarral a Lóverseny téri Közösségi Házban.

A Liliomfi Újpesten
Szerelem, cselszövés, félreértések, szökés. A magyar klasszikus vígjátékok sorában jeles helyet foglal el Szigligeti Ede színműve, a Liliomfi. A darabot rendre sikerrel játsszák a hazai teátrumok, Makk Károly pedig legendás filmet rendezett belőle egykoron, Darvas Iván főszereplésével. Az Ady Endre Művelődési Ház – Újpest Színház április 13-án, szombaton 19 órakor tűzi műsorára a komédiát, a Turay Ida Színház előadásában. A főbb szerepekben Csere Lászlót, Hűvösvölgyi Ildikót, Sövegjártó Áront láthatja a nagyérdemű. Az előadást Mikó István rendezte. Bár a Liliomfi az Újpest Színház bérlet újabb előadása, jegyek is válthatók a művelődési ház pénztárában.

Zene-Tér-Kép
Vasárnap délelőtt 10 óra 30 perctől a 7–11 éves gyermekek számára folytatja Zene-Tér-Kép című bérletsorozatát a MÁV Szimfonikus zenekar. Ezúttal a vonós hangszerekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Az előadás bérleten kívül is megtekinthető az Ady Endre Művelődési Központban.

Jótékonysági koncert
Az Adorate Művészeti Egyesület és az Adorate Kórus jótékonysági koncertet rendez az Egek Királynéja-főplébániatemplomban április 14-én, vasárnap 15 óra 45 perces kezdettel.
Közreműködik: Lozsányi Soma (orgona) és Monostori Ferenc (orgona). Vezényel: Barta Viktória és Lozsányi Soma. A belépés ingyenes, de köszönettel fogad a kórus adományokat, amellyel a főplébánia-templom 102 éves orgonájának felújítását támogatják.

Új kiállítások
Nemrégiben két új kiállítás nyílt az Újpest Galériában. M. Kovács Ilona, az Újpesti Művészek Társaságának tagja egy kerek születésnapi évforduló kapcsán örvendezteti meg festményeivel a látogatókat. Április 21-ig tart nyitva a kiállítás. Vaszily Kohutics ukrán grafikus és festőművész tárlata várja a látogatókat, április 19-ig.
Az Újpest Galéria csoportos tárlatlátogatást is biztosít, előzetes bejelentkezés a 379-3114-es telefonszámon.

Utolsó perces kiállítás: Az Ifjúsági Házban a Parafrázisok a gyermeki látásmód tükrében elnevezésű módszertani kiállítás gyermekrajzokat tár a látogató elé. A kiállítás április 14-ig tekinthető meg az Új Galériában, mindennap 9–18 óra között.

Állandó kiállítások Újpest múzeumában
Az Újpest története iránt érdeklődőket szombatonként (is) várja, ekkor 10–14 óra között, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény (IV., Berda József u. 48.). A Két évezred között – fejezetek Újpest történetéből című állandó kiállítás a település keletkezésétől napjainkig mutatja be lakóhelyünket. A tárlat virtuális bemutatóval (fotó, film és szöveges ismertető) egészül ki.

Zene, tánc
Egy elmaradhatatlan randi: április 7-én 17 órától a Hétvégi randevú című népszerű program várja az Ady Endre Művelődési Házban a törzsvendégeket és azokat is, akik szeretnének csatlakozni egy zenét-táncot kedvelő társasághoz. A talpalávalót a Szilver zenekar szolgáltatja.

Látványosság:
Jótékony szezonnyitó motoros gurulással
Szombat reggel 9 órától várják a motorosokat, a kétkerekűberkekben közismert találkozóhelynek számító újpesti Andretti Üzletház előtt, ahol a délelőtt folyamán különböző ügyességi versenyeken vehetnek majd részt. Innen indulnak el Szezonnyitó Motoros Gurulásra pontban 12 órakor. A motoros programhoz, ahogy az elmúlt két évben, idén is kapcsolódik a jótékonyság. A résztvevők által összegyűjtött adományokból ezúttal a Hungária Rendőregylet részére adnak át a rendőrmotorosok felszerelésének tisztán tartásához szükséges hozzávalókat.
A találkozó célja a közlekedésben szereplők figyelmének felhívása arra, hogy megkezdődött a motoros szezon, hogy figyeljünk egymásra a békés és balesetmentes közlekedés jegyében. Az Újpestről induló látványos felvonulás érinti egyebek mellett a Lánchíd hídfőjénél található Alagutat, valamint a Hősök terét is.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Ida, vasárnap Tibor és Maxim nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.