Gazdagabb lett Újpest büszke városa

  •  
  •  
  •  

Éppen tíz éve volt az első kapavágás a Káposztásmegyeri Református Gyülekezet templomának építésénél a Bőröndös utcában, amely mára elkészült, és október 15-én délután a felszentelése is megtörtént. Az istentiszteleten részt vettek a hívők, a külföldi és hazai testvérközösségek képviselői, az egyház vezetői. Beszédet mondott Wintermantel Zsolt polgármester is.

Egész szombat e jeles esemény jegyében zajlott a templomban és a körülötte lévő parkban. Délelőtt a gyerekeké volt a főszerep: bábszínházat nézhettek, arcfestésen vehettek részt.

Pontban délután három órakor megszólalt a harangszó, és a zsúfolásig megtelt, téglából és fából felhúzott, gyönyörű templomban felcsendült a gyerekek éneke, majd Zámbó András, a káposztásmegyeri gyülekezet lelkipásztora köszöntötte a megjelenteket.

Ezután a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium kórusa elénekelte a Székely Himnuszt. Innentől kezdve egymást követték a köszöntők, a zsoltárok és az imák. Szólt a zene, zengett az ének.

Igét hirdetett Peterdi Dániel, a Dunamelléki Református Egyházkerület főjegyzője. A hálaadó imák végén Zsoldos Sándor, Panni lányával lépett a mikrofonhoz. A villamosmérnök mondataiból kiderült, miként talált rá a közösségre, és Istenre.

A Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium kórusának énekét követően mondta el beszédét Wintermantel Zsolt.
– Újpest egy büszke város, erős közösség – kezdte mondandóját a polgármester. – Károlyi gróf földet adott a közösségnek, hogy várost építsenek. Ez a közösség polgárokat, világhírű gyárakat adott a városnak, és templomokat húzott fel. A város pedig utakat, iskolákat, stadionokat épített nekik. És, hogy ez mind a mai napig így van, azért lehet, mert értjük elődeink szavát. Büszkék vagyunk arra, hogy Újpesten működik a Benkő István iskola és a Károlyi Gáspár Református Egyetem. A város épületet biztosított az általános iskolának, ugyanakkor a református közösség ezeket a csodálatos gyerekeket adta nekünk, akik itt szerepeltek. Most egyfajta kiteljesedés részesei vagyunk, merthogy a város által adott földön, a gyülekezet ezzel a gyönyörű épülettel ajándékozott meg mindnyájunkat. Újpest büszke városa és erős közössége gazdagodott, és ez nagyon jó üzenet a jövőnek.

Wintermantel Zsolt szavai után a hazai és külföldi testvér gyülekezetek képviselői – köztük angolok, dánok, hollandok – méltatták a kapcsolatokat, és az új templomot.
Az istentisztelet végén Peterdi Dániel főjegyző mondott áldást, majd felszentelte a templomot.

A templomból való kivonulást követően, a gyülekezet tagjai és a presbitérium tisztségviselői vendégül látták a megjelenteket, a templom melletti hatalmas sátorban.
Közben a gyerekek barkácsoltak, és ismét megnézhették a bábszínház előadását.
A rendezvény a Weiner-Szász kvintett komolyzenei koncerttel zárult.

Á.T.
 
Gyökeret eresztettek

Káposztásmegyeren, a nyolcvanas évek elején néhány istenkereső család megismerkedett, és elhatározták, hogy létrehozzák református gyülekezetüket. Az első házi istentiszteletet 1988-ban tartották egy panellakásban. Két esztendőn keresztül minden héten megismétlődött a szertartás. 1990 márciusában költöztek be a közösségi ház nagytermébe, és attól kezdve vasárnaponként immár nyilvános volt az istentisztelet. Végül hivatalosan 1997-ben alakult meg a Káposztásmegyeri Református Egyházközség, saját presbitériummal. Ugyanebben az évben helyezték ide Zámbó András lelkipásztort.

Lassan épült

Ahogy gyarapodott a gyülekezet, úgy került egyre gyakrabban szóba, hogy templomot kellene építeni Káposztásmegyeren. A tervezés után végül 2001-ben kezdődött meg az építkezés, a Bőröndös utcában, az önkormányzat által adományozott telken. Hatalmas erőfeszítéseket, áldozatvállalásokat követelt az építkezés, ám az összefogás meghozta gyümölcsét: tíz év után elkészült a modern templom. Igaz, még néhány komolyabb munkafázis hátravan. Azonban hamarosan elkészül a padlóburkolat, a világítás, a fűtés, az akusztika, és a kerítés is.