Gázszolgáltatóra hivatkoznak a csalók

  •  
  •  
  •  

Az utóbbi időben többször akartak csalók, a gázszolgáltatók nevével visszaélők a fogyasztók lakásaiba bejutni a gázmérő leolvasására, illetve műszaki vizsgálatra hivatkozva – figyelmeztetett a Főgáz. Tavasszal a Csatornázási Művekre és a Főtávra hivatkoztak álszakemberek, nekik szintén nem szabad bedőlni.

A Főgáz felidézte: az elmúlt hónapokban a lakossági földgázpiacon több lépcsőben három nagy egyetemes szolgáltató is visszaadta szolgáltatási engedélyét, így a Főgázhoz további 1,3 millió ügyfél került át. A szolgáltató hangsúlyozza, a fogyasztók átvételével kapcsolatban nem végeznek rendkívüli gázmérő-leolvasást, mérőcserét, ezen felül mindig előre értesítik a fogyasztóikat, mielőtt felkeresnék őket.

A Főgáz alkalmazottai és megbízottjai külön kérés nélkül kötelesek felmutatni arcképes igazolványukat. A gázszolgáltató ezért mindenkit arra kér, hogyha megbízottjaik nem azonosítanák magukat, rögtön kérjék el az azonosító okmányokat.
Tavasszal a Főtávra és a Csatornázási Művekre (FCSM) hivatkozva jelentek meg csalók. Előbbi nevében radiátorcserére, az FCSM nevében pedig dugulás-elhárításra, kötelező tisztításra hivatkoztak. Tavasszal megírtuk, a csalók módszere egyszerű: az álszerelők általában munkaruhában, párosával jelennek meg. Egyikük egyszerű trükkel eltereli a sértett figyelmét, míg a másik összeszedi az értékeket a lakásból.

A rendőrség akkor ugyancsak arra figyelmeztetett, mielőtt bárkit beengednének az otthonukba, keressék meg az adott szolgáltatót. Felhívták a figyelmet arra is, hogy civil ruhás nyomozót sem szabad azonnal beengedni, őket a helyi rendőrkapitányságot vagy a 112-t tárcsázva tudják azonosítani. Aki valós céllal jött, megvárja az azonosítást.

MTI/MOA