Gombfoci bajnokság a Szent István téren

  •  
  •  
  •  

Az izzó meleg ellenére sok újpesti kilátogatott a Szent István térre, június 30-án, szombaton délután, amikor is gombfoci bajnokság zajlott. Az esemény rangját jelezte, hogy egy világbajnok is bemutatta a különféle speciális fogásokat.

Meglehet, megint megdőlt a fővárosi hőségrekord Újpesten, ám ennek ellenére sok érdeklődőt vonzott szombaton a gombfoci bajnokság. A gombfoci igazi magyar csoda, hiszen, mi találtuk fel, és ma is nagy népszerűségnek örvend. Mint Gál Sándor gyártótól megtudtuk: évente több mint nyolcezer csapatot vesznek meg az érdeklődők. Vannak olyanok, akik szenvedélyből gyűjtik a figurákat, mások meg játszanak is vele. Olyan hírességek is beleszerettek ebbe a játékba, mint például Gálvölgyi János és Bajor Imre színművész.

A laikusoknak talán fel sem tűnt, hogy kisebb pályák és nagyobbak is voltak. Pedig óriási különbség van a kettő között. Ezt erősítette meg a helyszínen egy szektor labda világbajnok, Horváth Imre, aki nemrégiben aratott diadalt Brazíliában. Persze a téren is bemutatta tudását, tanácsokat osztogatott a lelkes kezdőknek.

Talán a legélesebb csatát Kovács Balázs Olivér kilenc éves fiú vívta az édesanyjával. Végül is az orosz portugál meccsen döntetlen született. Külön érdekessége ennek a bajnokságnak, hogy a kivetítőn látni lehetett minden mozdulatot.

Kipróbálta ezt a mesterséget Cserna Sándor, az önkormányzat közbiztonsági referense is, aki igen jól mozgatta a műanyag bábukat. De végtére is, mindenki jól szórakozott.

Kép és szöveg: Á.T.


Az eredet

Jelenlegi adatok szerint nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a gombfoci magyar találmány. Már az 1910-es évekből is vannak információink arról, hogy Magyarországon gombfociztak! Egy 25 évvel ezelőtt kiadott regény írója szerint 1911-ben már nagy gombfoci élet volt Budapesten.