Gombok a Templom utcából

  •  
  •  
  •  

Valóságos kincsesbányának számít a Templom utca, ha ősi mesterségeket,régi kereskedő családokatkeresünk. A sok kis üzlet egyikét Enyedi Zoltánné működteti, akinek édesapja gombkészítő volt, és jól menő boltjában szinte minden újpesti megfordult.

Már Enyedi Zoltánné nagymamája, majd az édesanyja, és édesapja is gombokkal, rövidáruval foglalkozott. Kis üzletüket 1954-ben nyitották meg, az Árpád úton. Egy időben Bánhalmi úr, a családfő készítette a gombokhoz szükséges alapanyagot is, majd formálta, felszabdalta, lyukasztotta a masszát. A családi vállalkozás jól ment, népszerű lett a kiváló minőségű gomb. A kislány ebben a közegben nőtt fel, segített a boltban, mégis inkább vegyész szeretett volna lenni, de lebeszélték őt. A szülők halála után Katalinra maradt az üzlet, az asszony megszerette ezt a munkát. Aztán eljött az idő, amikor költözni kellett, ugyanis az Árpád úti épületet lebontották. Az önkormányzat ekkor ajánlotta fel a Templom utca 5. szám alatti helyiséget, amelyet Enyediné azóta is bérel. Ennek már hét éve.

Azt mondja a kereskedő, ma már kevesebb a varrónő, a szabó, a kötő, ami azzal jár, hogy megcsappant az árujuk iránti kereslet. Az a szerencse, hogy nagyon sokan ismerik a cégért, a régi vevők visszajárnak. Jönnek más kerületekből is, mert a kedves kiszolgálás, a minőség, és a választék ma is vonzó. Így sem könnyű talpon maradni, de erőt ad az újpestiek ragaszkodása, biztatása, szeretete.

Á.T.