Grófi adomány a Vöröskeresztnek

  •  
  •  
  •  

Csaknem háromezer lélegeztetőballont adományozott szerdán a Fóti Károlyiak Alapítvány a Magyar vöröskeresztnek. Az ötmillió forint összértékű adományt maga az alapító, gróf Károlyi László, Újpest díszpolgára adta át személyesen, és a tervek szerint jut belőle Újpestre is.

„Személyes örömömre szolgál, hogy a tizenöt évvel ezelőtt létrehozott alapítványon keresztül lehetőségünk adódott, hogy honfitársaink biztonságához, egészsége megőrzéséhez ily módon hozzájárulhassunk” – kezdte szavait gróf Károlyi László, Újpest díszpolgára, a Fóti Károlyiak alapítvány alapítója. Hozzátette, a csaknem háromezer ballont volt londoni cége által adományozza a Magyar Vöröskeresztnek.

Szöllősy Marianne, az alapítvány kuratóriumi tagja szerint, bár a szervezet elsősorban kulturális és helytörténeti tevékenységgel foglalkozik, fontos hozzájárulnia ahhoz is, hogy „legyen, aki megismerhesse” a kulturális örökséget.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója köszönete mellett ráirányította a figyelmet, hogy kevesen ajánlanak fel ekkora (csaknem ötmillió forintnyi) adományt, és azzal, hogy mentőcsapatok és egészségügyi intézmények egyaránt fel tudják használni, jóval többet ér pénzbeli értékénél. Az ujpest.hu kérdésére válaszolva elárulta, szándékuk szerint Újpestre, illetve Fótra is juttatnak majd a ballonokból. A Vöröskeresztnek egyébként országosan csaknem tízezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 85 ezer elsősegélynyújtó vizsgát bonyolítottak le, és például a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat képzett önkéntesei öt év alatt, több mint húszezer strandolót láttak el, két ember életét pedig megmentették.

Károlyi gróf adományán felül azt tervezi, hogy amennyiben lehetőség nyílik rá, a fóti kastélyban jövő tavasszal elsősegélynyújtó tanfolyamot tartanak majd.

M. Orbán András