Gyakorlati helyismeret gimnazistáknak

  •  
  •  
  •  

Helytörténeti versenyt rendezett a nevezetességek felkeresésével egybekötve az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium, amely iskola most idén először nem indított saját csapatot. Újpest Önkormányzata busszal és ebéddel támogatta a versenyt.

Az idei, április 17-én tartott helytörténeti vetélkedő témáját a Duna újpesti szakaszának története adta, ezen belül kiemelt szerepet kapott az újpesti gyárak sorsa, valamint az első világháború és a holokauszt Újpesttel kapcsolatos eseményei. A verseny arról szólt, hogy mindezeket a helyszíneket keressék is fel a diákok, ne csupán halljanak róluk.

A versenyben résztvevő öt újpesti gimnázium csapata a Könyves épületében találkozott, ahol elsőként a Vízművek épületéről hallhattak előadást Iványi Jánostól, az Újpesti Helytörténeti Alapítvány elnökétől. Ezután vette kezdetét a városnézéssel egybekötött megmérettetés, amely Újpest legrégebbi épületében, a Megyeri csárdában ért véget.
Az ebéd elfogyasztását, és a feladatlapok kiértékelését követően itt került sor az eredményhirdetésre.

Az öt induló csapatból a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium csapata végzett az első helyen, a második helyet a Csokonaisok szerezték meg, a Babits Mihály Gimnázium csapata a harmadik helyen végzett. A szervező Könyves gimnázium idén nem indított saját csapatot.

MOA