Gyász-istentisztelet a fasizmus áldozatainak emlékére

  •  
  •  
  •  

Gyászlobogó lengett július 11-én Újpest középületein. A képviselő-testület 2005-ben alkotott rendeletet arról, hogy július 11-ét – a II. világháború során elhurcolt újpesti polgárok emlékére – emléknappá nyilvánítja. A rendelet értelmében, ezen a napon, az önkormányzat illetékességi területén lévő valamennyi középületre gyászlobogót kell kihelyezni. A fekete zászló arra a több mint tízezer zsidó, illetve roma származású újpesti polgárra emlékeztet, akiket 1944 júliusában Újpestről Auswitzba hurcoltak, és meggyilkoltak. A tavalyi évforduló óta tábla őrzi emléküket a Mártírok utca egyik épületén.

Július 13-án délután mintegy kétszázan gyűltek össze a gyönyörűen felújított újpesti zsinagógában, hogy emlékezzenek a holocaust hatszázezer magyarországi áldozatára. Szerdócz Ervin, az újpesti hitközség vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, köztük dr. Derce Tamást, Újpest és Hajdú Lászlót, Rákospalota polgármesterét, dr. Trippon Norbert alpolgármestert, Boruzs András káposztásmegyeri elöljárót és Kovács Sándor képviselőt. Ezután hat szál gyertyát gyújtottak ünnepélyesen a hatszázezer áldozat emlékére.
-Remegő lélekkel emlékezünk azokra az ártatlanokra, akiket kiszolgáltattak, elhurcoltak, kiraboltak, majd elpusztítottak – mondotta gyászbeszédében Szerdócz Ervin elődje, Deutsch László főrabbi. – És emlékeztetünk. Ha nem tennénk, teret engednénk az éledő ordas eszméknek. ”Az én bűnöm, de nem a tiétek” – idézte Illyés Gyulát, majd így fejezte be: „Csendes nyugalmuk legyen…”
A gyász-istentiszteletet Szilágyi Gábor kántor és a Dohány utcai Zsinagóga kórusa tette meg ünnepélyesebbé.
A szertartás a szabadban, az emlékműnél folytatódott.
-Vannak bűnök, amelyek megbocsáthatatlanok. Megbékélünk, de megbocsátanunk és felejtenünk soha nem szabad – jelentette ki Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ és a Budapesti Zsidó Hitközség igazgatója, aki sok szállal kötődik Újpesthez. Innen vitték el a szüleit, itt volt az esküvője, és ide jár vissza emlékezni, évről-évre. Köszönetet mondott dr. Derce Tamás és Hajdú László polgármestereknek, hogy a Magyar Gárda nem masírozhat Újpest és Rákospalota utcáin.
-Szüleink, azok barátai, ismerőseink, szomszédaink voltak az elhurcoltak között – idézte az egykori július 11-ét Újpest polgármestere. – Az a nép, amely nem ismeri a saját történelmét, megérdemli, hogy újból átélje azt. Valami nagyon-nagyon eltört akkor, mert a közösség nem tudta megvédeni őket. Miért? – tette fel a költői kérdést.
-Kötelességemnek érzem, hogy minden évben elhelyezzem kavicsaimat a rákospalotai áldozatok neve alatt – mondotta Hajdú László, hozzátéve, hogy a mai társadalomban nincs rend a fejekben a holocausttal kapcsolatban. Beszélt arról, hogy a XV. kerületben II. világháborús emlékművet készülnek felállítani, és sokat tesznek az ottani zsidó temető helyreállításáért is.
Az emlékező gyász-istentisztelet a mártírok lelki és testi nyugalmáért szóló közös káddissal ért véget.