•  
  •  
  •  

Kilencvenéves korában elhunyt Verbényi József válogatott és olimpiai kerettag kosárlabdázó, kosárlabda-edző, a Testnevelési Főiskola és a Könyves Kálmán Gimnáziumban tanára.

Verbényi József 1924-ben született, tanulmányait a TF-en, 1942-ben kezdte meg, de azt a katonai behívás, a frontszolgálat és az amerikai hadifogság miatt csak 1947-ben fejezhette be. Atlétikában, tornában, labdarúgásban, és kosárlabdázásban jeleskedett. Ez utóbbi sportágban 1947-ben Párizsban részt vett a Főiskolai Világbajnokságon, és tagja volt az 1948-as londoni olimpiai keretnek is. Testnevelő tanári tevékenységét 1947-ben a budapesti Hernád Utcai Általános Iskolában kezdte meg. Később a TF-en sportpszichológiát, tudományos kutatást, és kosárlabdát oktatott. 1952-ben Páder Jánossal közösen megírták a TF első kosárlabda tankönyvét.

Az 1956-os szabadságharc és forradalom a TF-en érte, ahol tagja lett a Forradalmi Bizottságnak. A kollégiumban rekedt vidéki hallgatók élelmezését segítette, és higgadt magatartásával megóvta őket a veszélyes, felelőtlen cselekedetektől. A megtorlás időszakában 1957-ben letartóztatták, durván bántalmazták, majd a kistarcsai és a tököli internáló táborban tartották fogva.

Szabadulása után, 1958 októberében örökre eltiltották mindennemű sporttevékenységtől, így a tanítástól is. Segédmunkásként dolgozott egy kosárfonó szövetkezetben.

A politikai diktatúra lazulásával és az általános amnesztia bevezetésével folytathatta tanári, és edzői tevékenységét. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében számos szakmai tisztséget töltött be.

Tanítványai és barátai segítségével az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban sikerült tanári állásban elhelyezkednie, ahol pezsgő kosárlabda életet teremtett.
Egyik tanítványa így írt róla a Könyves Évkönyvben: “A Tanár Úr azt akarta, hogy szeressük a sportot. Vannak események és vannak emberek, amelyekről, és akikről csak az idő múlásával derülhet ki, miféle szerepet is játszottak életünk, gondolkodásunk, emberré válásunk alakulásában. Verbényi Tanár Úr egy nagy tanárgenerációnak volt a tagja. Kimondhatatlanul sokat köszönhetünk nekik. Mindenekelőtt azt, hogy mindazt, amiben hittek belénk tudták oltani. Így bármi is történjen, Ők tovább élnek bennünk. Tisztességük, hivatásuk iránti alázatukat, a gyermekekért érzett felelősségüket visszük mi is magunkkal tovább.” (Siklósi Beatrix, volt Könyves diák)

Verbényi József Tanár Úr 2014. december 4-én elhunyt. Hamvait, végakaratának megfelelően, szűk családi körben fogják szétszórni.

Az életrajzi adatok forrása: tf.hu