Gyerekriporterek akcióban

  •  
  •  
  •  

Rendhagyó interjút adott pénteken Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere. A mikrofont ezúttal a megszokott profi újságírók helyett apró kezek tartották. A Karinthy Frigyes ÁMK Általános Iskolájának 7. osztályos diákjai a kerület környezet- és természetvédelmi helyzetéről, és a szemléletformálás fontosságáról kérdezték a városvezetőt.

Az idén 10 éves Volvo Adventure (az ENSZ és a Volvo közös, nemzetközi környezetvédelmi versenye) indulói, az idén komoly vetélytársat kapnak, a karinthys diákok személyében. Az ENSZ tavalyi nemzetközi környezetvédelmi pályázatán ugyanis az iskola csapata második helyezést ért el bemutatójával.

A Karinthy ÁMK általános iskolásai 2011-ben is megméretik magukat. Ehhez kérték a kerület vezetőjének segítségét, aki készséggel állt Lőrincz Zsuzsanna, és Hruska Olivér rendelkezésére.

A beszélgetés során szóba került a Farkaserdő helyzete, a Homoktövis Természetvédelmi Terület, illetve a Dunakeszi tőzegtavak állapota, ahol a versenyző csapat korábban már végzett különböző felméréseket. Wintermantel Zsolt megdöbbentőnek nevezte, hogy a Farkaserdő esetében például nem egy olyan kerületi lakos van, aki még soha nem járt a környéken. A polgármester mindazonáltal ismertette az önkormányzat környezetvédelemmel, a természeti értékek megőrzésével és rekultivációjával kapcsolatos elképzeléseit. Utóbbi esetében kiemelte az újpesti Duna-part kérdését. Az itt uralkodó áldatlan állapotoknak vet véget ugyanis a testület legutóbb elfogadott határozata, amely zöld utat ad az érintett terület rekultivációjához.

Így – mutatott körbe a teremben nyüzsgő helyi sajtósokra mutatva a polgármester, amikor mosolyogva arra a kérdésre válaszolt, vajon személyesen hogyan tudna segíteni a pályázóknak abban, hogy munkájuk minél nagyobb publicitást kapjon.

Az ujpest.hu és az Újpesti Napló természetesen figyelemmel kíséri és rendszeresen beszámol majd a Volvo Adventure állásáról, annál is inkább, mert a fővárosból egyedül a IV. kerületi csapat jutott a versenybe. “Újpest megint példát mutatott valamiben Budapestnek” – köszönt el Wintermantel Zsolt a gyerekektől.