Gyermekbarát gazdaságpolitika

  •  
  •  
  •  

Dr. Trippon Norbert javaslatára az idén Újpesti Önkormányzata 210 millió forinttal támogatja az újpesti óvodai, bölcsődei és iskolai fejlesztéseket, míg további 230 millió forintot szán az újpesti játszóterek és parkok megújítására. A gyermekbarát gazdaságpolitika jegyében az oktatási és nevelési intézmények a tavalyi évi pénzmaradványukat – összesen 60 millió forintot – is megkapják.

-Az idén 140 millió forint jut arra, hogy a szünidő kezdetével 15 iskolában, 3 gimnáziumban, 7 bölcsődében és 7 óvodában megkezdődhessenek a nyári felújítási munkálatok. Többek között megújul a Vörösmarty Óvoda kerítése, a tornatermi fűtésrendszer a radiátorokkal együtt, de akár a Szigeti József utcai Általános Iskolát is említhetném, ahol ablakok, és bejárati ajtók cseréjére kerül majd sor. Tovább folytatódik a tavalyi évben megkezdett óvodai játszóudvarok felújítása is: 70 millió forintból kerülnek új játszóeszközök kihelyezésre az újpesti óvodákban.
A korszerű és biztonságos játék lehetőségét az intézmények falain kívül is biztosítani kívánjuk, ezért 19 helyszínen, összesen 230 millió forintból építünk új parkokat és játszótereket.
A gyermekbarát gazdaságpolitika jegyében az óvodák, iskolák és bölcsődék a tavalyi évi pénzmaradványukat – összesen 60 millió forintot – is megkapják, sőt a gyermekek biztonsága érdekében 10 színes gyalogátkelőhelyet is létesítünk az intézmények közelében – tudtuk meg Dr. Trippon Norbert alpolgármestertől.
 
Nézzük az elképzelést a gyakorlatban. A Királykerti Óvoda az önkormányzattal együtt sikeres uniós pályázaton vett részt: az elnyert összegből az óvoda konyháját teljesen fel tudják újítani.
– Az ember néha a jó híreket hiszi el a legnehezebben – osztotta meg örömét Mayer Sándorné óvodavezető. – Reménykedtünk persze a sikerben, hiszen valóban szükségessé vált a felújítás, ezért hatalmas az örömünk. Bár nálunk csak melegítő konyha üzemel, azaz az ételek elkészítése nem helyben történik, mégis az egészséges életmód, ezen belül az egészséges táplálkozás – melyre óvodánk nagy hangsúlyt fektet – egyik alapvető feltétele a megfelelő körülményekkel rendelkező konyha és kiszolgálóhelyiség. 27 éves a konyhánk, apróbb karbantartások, javítások voltak eddig is, de a teljes renoválásra immár öt éve várunk. A helyiség állapotát, jelenlegi helyzetét szakemberek mérték fel, s megállapították, hogy nem felel meg sem az uniós, sem a HACCP-szabványoknak. Elavult világítóberendezéseink, bútoraink, tűzhelyeink vannak, felújításra szorul a lefolyó, a mosogató, az ételtároló. Az edénytárolás sem megfelelő, és egy alapos festés, illetve burkolatcsere is ráférne a helyiségre. Mivel a felújítás pár hetet igénybe vesz, a munkálatokat a nyári zárásra tervezzük. Azt gondolom, egy megfelelő kialakítású konyhában kollégáink munkája is könnyebbé válik, hiszen úgy rendezhetjük be, olyan felszereléseket, bútorokat választhatunk, amely mindennapos tevékenységüket segíti majd elő. Nem beszélve a picikről, akik egyik kedvenc elfoglaltsága a sütögetés: egy modern, felújított, higiénikus és biztonságos konyhába szívesebben engedjük be majd őket.
 
A Megyeri Úti Általános Iskola is jelentős összeget kapott az intézmény felújítására.
-Nagyon örülünk a hírnek, hiszen az épületre valóban ráfér a felújítás – mondta el lapunknak az iskola igazgatója, Hamzáné Szita Ilona. – Szeretnénk, ha az 1914-ben alapított iskola 100. születésnapjára a műemlék jellegű épület megújulhatna, minden lehetőségnek nagyon örülünk, ami ebben segít minket. A régi épület alagsorában szükségessé vált néhány kiszolgálóhelyiség felújítása. A tornatermünk hatalmas üvegfelülettel rendelkezik, szellőztetése nem megoldott. Ennek kialakítása azért is fontos, mivel nemcsak a tornaórákat, hanem az iskolai rendezvényeket is itt tartjuk. Iskolánk informatika tagozatos intézmény, így intenzív informatika-oktatás működik nálunk. Mivel nem volt elegendő helyiségünk az idegen nyelv és informatika oktatás bevezetésekor, több, eredetileg nem oktatás céljára tervezett helyiséget kellett átalakítanunk. A könyvtárunkat a zsibongóban rendeztük be: ez sem ideális helyzet. Hogy mi mindenre tudnánk felhasználni az összeget? Felújítanánk az épület vizesblokk-rendszerét, burkolatát, sőt ezt a területet is bővítenünk kellene, hiszen van olyan része az épületnek, ahol 200 gyerekre csupán 2 leány-mosdó jut. Lehetőségeinken belül az iskola alapítványa is segített a játszótérépítésben, felújításban. S még egy álom: hét évvel ezelőtt terveket készítettünk a régi épület padlásterének beépítésére, ahol közösségi rendezvényeket, ünnepségeket tudnánk rendezni a gyerekeknek és a szülőknek. Ezekből a színes álmokból talán valamennyi most megvalósulni látszik.
 
Az Erzsébet Utcai Általános Iskola az egyik olyan oktatási intézmény, amely pozitív pénzmaradvánnyal zárta a 2008. évet. Az Önkormányzat döntött a legutóbbi testületi ülésen: a pénzmaradvány az iskolánál maradhat. Pál Lászlóné igazgató asszonyt arról kérdeztük, milyen munkálatokra tudnák ezt az összeget fordítani.
-Mint a legtöbb oktatási intézményben, nálunk is a tantermek felújítására, új eszközök beszerzésére, bútorok cseréjére volna legcélszerűbb szánni ezt az összeget. Nemrég önkormányzati segítséggel felújításra került az épület tetőszerkezete és a tanári mosdó, s ugyanígy a tornaterem tetőszerkezetét is a fenntartó hozzájárulásával tudjuk majd átalakítani. Az épület állaga közepesnek mondható, az egyik legnagyobb problémánk azonban sürgős megoldást kíván: a régi nyílászárókat, a balesetveszélyes, és rendkívül rossz szigetelésű tolóablakokat le kellene cserélnünk. A tornatermi ablakokat védő hálók, az udvaron lévő salakpálya szintén felújítást igényelne. Szeretnénk pénzt fordítani szaktantermek és szertárak kialakítására is, melyre nemcsak a pedagógusok, hanem a gyerekek részéről is jelentős igény mutatkozik. El tudnék képzelni egy kiválóan felszerelt, megfelelő kialakítású rajztermet igazi padokkal, vagy akár kemencével… Azt gondolom, mind a felújítással, mind a kialakítással, modernizációval kapcsolatos hosszú távú tervünk a gyerekek hatékony, intenzív, de ugyanakkor kellemes tanulását segíti majd elő. Úgy tűnik, ha nem is mind, de pár tervünk ezek közül már nemcsak álom.