Gyermekeink védelmében

  •  
  •  
  •  

Új, a szokásosnál figyelemfelkeltőbb gyalogátkelőhelyet alakítottak ki nemrégiben a Lőrinc utca – Templom utca kereszteződésében, tapasztalhatták az újpesti járókelők.
Mint azt Lőrinc Mihálytól, az újpesti önkormányzat Városüzemeltetési osztályának vezetőjétől megtudtuk, további kilenc hasonló gyalogátkelőhelyet terveznek átadni Újpest-szerte, még az ősz folyamán.

Kétfajta eljárással lehet ilyen zebrát kialakítani – magyarázza az eljárást az osztályvezető – az egyik, amely lényegesen drágább megoldás, miszerint színezett aszfalttal, már a betonozáskor figyelemfelkeltő gyalogátkelőt készítenek. Ezt új utak építésénél szokták alkalmazni, mivel bár drágább, de tartósabb és hatékonyabb, mint az utólagos színezés.
A másik a festett változat, amely szintén elég tartós,  – ezt alkalmazták Újpesten is – amikor egy télálló, vízálló műanyag réteget festenek a már kész aszfaltra. Bordó színű festékkel körbefestik a fehér csíkokat, így még inkább figyelemfelkeltő lesz az autósok, járművezetők részére, egyértelművé válik, hogy ott fokozottan figyelni kell a gyalogosokra. Egy-egy ilyen közlekedési zebra átfestése körülbelül 500 000 forintba kerül.
A figyelemfelkeltő gyalogátkelők létrehozása nem mellesleg egy átfogó program része, amelynek keretében többek között sebességmérő műszereket helyeztek ki az utakra, Tempo 30-as övezeteket alakítottak ki, valamint forgalomlassító, ún. fekvőrendőröket helyeztek el az utakon. Mindezt a gyalogosok védelmében tették, a lakosság által igényelt, illetve a rendőrséggel közösen meghatározott fokozottan veszélyes helyszínekre.
A most elkészült prototípust az első ütemben további négy, majd a későbbiekben újabb öt színezett gyalogátkelőhely követi majd az ősz folyamán. Ezek létrehozása nem okoz különösebb fennakadást a gépjármű-forgalomban, mivel félpályás útlezárással oldják meg a kivitelezést, és összesen 3-4 nap alatt elkészül a gyalog közlekedők védelmét szolgáló felfestés.
Az új helyszíneket is a rendőrséggel közösen jelöli ki az önkormányzat, többnyire azon helyeket részesítik előnyben, ahol például az ősszel rendőrök segítették a gyermekek átkelését az úttesten. Ilyen gyalogátkelő például a Karinthy Frigyes ÁMK előtti is, ahol nemsokára megkezdődik a színezett zebra kialakítása.