Gyermekek Tánca…

  •  
  •  
  •  

… címmel a Folklór Fesztivál vasárnap délutáni műsorában az ovisoké az iskolásoké, olykor a tanároké volt a Szent István téri színpad.

Ebédidőtől késő délutánig több mint négyszáz újpesti gyermek mutatta be tehetségét a Folklór Fesztivál színpadán. A szülők, rokonok, barátok és a fesztivál látogatói által nagy érdeklődéssel kísért program rávilágított arra is: a gyerekek ápolják a népzenei és a néptánc hagyományokat, felkészítő tanáraik, a művészeti körök pedagógusai, oktatói pedig elkötelezett módon segítik az utánpótlást.
Összeállításunkban a fellépők és a felkészítők nevét fűztük csokorba.

A Folklór Fesztivál színpadára a déli órákban elsőként az Újpesti Speciális Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény növendékei léptek, akik az Utca, utca bánat utca címmel adták elő táncukat. (Felkészítőik: Perlaki Andrea és Fóris Zsuzsanna.)

A műsor Somogyi Eszterrel folytatódott, aki a Könyves Kálmán Gimnázium tanulója. Népdalcsokrot hallhattunk tőle: Nem zörög a levél, ha a szél nem fújja címmel. (Felkészítője: Zalainé Füles Márta)

Az Erzsébet utcai Általános Iskola diákjaitól Tűztáncot láthattunk a jól ismert Nox együttes zenéjére. (Felkészítőjük: Bódi Zsuzsanna)

Az Újpesti Speciális Általános Iskola következő csoportja Most múlik pontosan címmel néptáncot adott elő. (Felkészítőjük: Körtélyesi Andrea)


A következő műsorblokkban A következőkben 4 előadást láthattunk a Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Iskola tanulóitól: Nagy Tímea szólóénekes erdélyi dalcsokrot adott elő. (Felkészítője: Bakó Judit)

Ének után a Kagyló Tánccsoport Palotás tánca következett. (Felkészítőjük: Lőrik Tünde)

Az erdélyi dalcsokor után a Trillaberek formáció következett, akik magyar népdalcsokorral készültek. (Felkészítőjük: Vass Veronika)

Majd a Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Iskola Pengetős ikrei citeráztak a nagyközönségnek. (Felkészítőjük: Bodnár Ferenc)

A kora délutánba nyúlt a Megyeri úti Általános Iskola, Csillagszemű Megyerisek csoportja fellépése, akik Dunántúli üveges és botos táncot jártak. (Felkészítőjük: Kardos Georgina)   

A Dunakeszi Széchenyi István Általános Iskolából jöttek az Alagi kiscsikók Somogyi táncok és játékok című előadásukkal. (Felkészítőjük: Balaskó Anikó)

A Folklór Fesztiválon ezt követően Újpesti Civil Kórus lépett fel Bárdos Lajos: Szellő zúg Bárdos Lajos: Tisza partján Bartók Béla: Ne menj el, Szőnyi Erzsébet: Zsolozsma című dalokkal. (Külön köszönet az Újpesti Városvédő Egyesület elnökének: dr. Kovács Ivánnénak)
                   
A Hálózat a Kultúráért, Művészetért Egyesület 3 csoporttal készült a mai napra: a Tekla Néptáncegyüttes mutatta be az első produkciót. (Külön köszönetet Farkas József elnöknek és feleségének, Farkas Máriának) A Tánc után Magyar Gábor gitáros lépett színpadra, őt a Shukár Együttes követte.


A Folk Fesztiválra eljöttek műsorukkal a Bem Aprók: Hadd el te kicsike – felcsíki táncukkal majd a Somogyi játék és tánc című előadásukkal örvendeztették meg a közönséget.(. Koreográfusaik: Kádár Gyöngyvér és Bencze Gábor) A kicsik után a Bem Ifjúsági Táncegyüttes következett: Párválasztás Nyárádselyén, Moldvai táncok, Magyarlapádi táncok előadásaikkal. (Koreográfusaik: Kis-Demeter Erika és Kis István) Majd a Fabatka Tánccsoport a Bem Ifjúsági Táncegyüttessel közösen adta elő a Magyarpalatkai táncokat, majd szólóban a Szucsági képek című előadását.

A táncnak még nem volt vége: a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ diákjai bemutatják Rába közi táncukat. (Felkészitőjük: Szőczi Márta). A Liliom Néptánccsoport előadta: Danikáné-népi gyermekjáték című táncát. (Felkészítőjük: Salamon Éva)

A Károlyi István 12 évfolyamos Gimnázium Pántlika csoportja: Kolompszóra táncukkal lépett fel. (Felkészítőjük: Garamszegi Anett)

A Károlyi-s tanárok Hajnal csoportja pedig Egy szép táncot jókedvemből című előadásával örvendeztette meg a nagyérdeműt. (Külön köszönet: Nagy Hajnalnak tanárnőnek)

Az újpesti diákok folklór műsorát a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola csoportja zárta. A Szigorúan Ellenőrzött tanulók: Meggyújtom a pipám hangszeres műsorát hallgathatták, láthatták a nézők. (Felkészítőjük: Sulyok Blanka)

A diákok, tanárok műsorát követően nem sokkal 18 óra után a Barbaro koncert, majd a Kormorán együttes koncertje következik.