Gyermekkorban megelőzhetőek a mozgásszervi panaszok

  •  
  •  
  •  

Mennyire fontos a szülői minta és milyen esélyekkel előzhetőek meg a mozgásszervi panaszok már kisgyermekkorban? Többek között erre is választ kaphatunk az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet új előadássorozatában. A témával kapcsolatban Dr. Kerekes Éva gyermek
járóbeteg-ellátást vezető főorvos tart előadást.

– A tapasztalat azt mutatja, hogy sokan jönnek szűrésre és gondozásra is, de nagyon sokan nem tudják, nem ismerik fel a kisgyermekeknél vagy serdülőkorban, hogy milyen mozgásszervi panaszok vannak – mondja Dr. Kerekes Éva – Nem tudják, mi az a szint, ami még otthon kezelhető, és mivel kell szakorvoshoz fordulni.

– Az előadás célja, hogy felhívja a figyelmet a lehetséges betegségekre?
– A gyermekkorban végzett szűrővizsgálatokkal megelőzhetjük a munkaképességet is befolyásoló mozgásszervi panaszok kialakulását.

– Hányféle megoldás létezik? 
– A megelőzéseknek különböző szintjei vannak. Elsősorban meg kell szerettetni a mozgást a gyerekekkel, hogy kialakulhasson a helyesmozgáskultúra. Fontos prevenciós gyakorlat mindemellett a tartási rendellenességek, a gerincferdülés, a láb statikai eltérését megakadályozó tornák betanítása már az óvodában és az iskolában is.

– Mi a másodlagos megelőzés?
– A szűrés. Az első mozgásszervi szűrővizsgálat újszülöttkorban történik. A csípők megtekintése mellett a lábak, a gerinc, a felső végtag rendellenességeit kell felismerni. A deformitások korai észrevétele és az azonnali kezelés jó eredményt hoz.

– Itt, Újpesten sokaknak segítenek mozgásszervi panaszok megelőzésében, gyógyításában? 
– 2001. óta dolgozom az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet ortopédiáján, ahol mozgásszervi szűréseket és gondozást is végzünk. Sokan jönnek panaszaikkal, s mi együtt segítjük őket ortopéd műszerészekkel, gyógytornászokkal és gyógyászati segédeszközökkel. Remélem, sokan eljönnek az előadásra. Én is a megelőzésben hiszek.

VG


Az előadás-sorozat preventív jellege mellett a megoldásra is választ kapnak az érdeklődők. Az első előadó Dr. Kerekes Éva gyermek járóbeteg-ellátást vezető főorvos, aki április 19-én, kedden tartja előadását 18 órai kezdettel a Polgár Centrum színháztermében. A téma a mozgásszervi szűrővizsgálatok és betegségek megelőzése a gyerekkorban.


Dr. Kerekes Éva előadása után is komoly szakmai múlttal rendelkező kollégák folytatják a programot az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet szervezésében. Az előadás-sorozat következő témája a szülésre való felkészítés, hogy miért hasznos a várandós test számára a kismamatorna. A gyógytornászok fontos szerepet töltenek be a szülésre való felkészítésben. Egy jól megtervezett, a várandós testnek megfelelő mozgássorral, plusz hasznos információkkal testünkről és lelkünkről, könnyebb a terhesség kihordása. A témát májusban Forgács Katalin gyógytornász fejti ki, aki a Honvéd Kórház elismert szakembere.