Gyertyák a szélben

  •  
  •  
  •  

Nagyon sokan elmentek arra a megemlékezésre, amelyet az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület rendezett, március 31-én, szombaton este. A városháza falánál meggyújtott gyertyák, a minap elhunyt polgárőrnek, Merkl Józsefnek világítottak.

A menet a polgárőr egyesület, Nyár utcai székházától indult. Az emlékezők legalább harminc autóban közelítették meg a Városházát, s parkoltak le a közelben, majd bementek az önkormányzati épületbe, ahol rövid beszédben emlékezett meg az elhunytról Mecseki Tibor, az egyesület örökös tiszteletbeli elnöke.

– A hamarosan szolgálatba induló polgárőrök parancsáról hiányzik egy aláírás, az egyesületünket alapító, Merkl Józsefé – mondta Mecseki Tibor. – Akik ismerték őt, azok tudják, milyen nagy szíve volt. Ha visszagondolok a közös szolgálatokra, rengeteg kép villan fel előttem. Felelevenedik például az, amikor négy rendőr nem boldogult az egyik elkövetővel, ő viszont egymaga lefogta az illetőt. De volt olyan eset is, amikor egy rendőrt hatan rugdostak, és ő mentette meg az életét. Újságok írtak a tetteiről, bátorsága legendává vált, de csendben akart maradni, távol állt tőle a hivalkodás. Merkl Józsefnek egyébként száznál több elfogása volt, így nem véletlen, hogy példaképül állították.

A beszédet egyperces gyászszünet követte, majd a megemlékezők – köztük Wintermantel Zsolt, Nagy István alpolgármester, Hladony Sándor és Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselők –  meggyújtották gyertyáikat, a Városháza Szent István téri falánál. A hűvös szél játszott a lángokkal. Mire kialudtak a gyertyák, újra munkába álltak a polgárőrök, Hafner Sándor elnök kiosztotta az éjszakai feladatokat.

Á.T.