Gyertyaúsztatás a Dunán

  •  
  •  
  •  

Mindenszentek napján, november elsején immár már hatodik alkalommal rendezi meg az Újpesti Hajós Klub az újpesti Üdülő soron, a „gyertyaúsztatást”. A délután öt órakor kezdődő eseményre várják mindazokat, akik szívesen sétálnak közös nagy szerelmük partján, és akik hajóikon, csónakjaikon évközben járják „Európa kék szalagját”, a Dunát.

A találkozó ötletét a hajdani al-dunai vízi molnárok gyertyaúsztatása adta. Az újpest-megyeri Duna – parton ötödik éve gyertyaúsztatással emlékeznek azokra, akik örömmel jártak itt a nagy folyó partjain, akik innen indultak kalandos vízi túrákra vagy éppen a szigeten valaha működött Totyi csárdához.

Az újpestiek minden időben szerettek a folyó partjain sétálni, halászni, csónakokkal kisebb nagyobb utazásokat tenni. – Napjaink újpesti polgárai, akik most  élünk itt a Duna partján, szeretettel gondolunk azokra, akik életükben örömmel jártak  ide és akik gyerekként minket ma élőket megszerettettek e tájjal, a dunai élet nagyszerűségével – fogalmazott Varga János, a hajós klub vezetője.

Ezen alkalommal felidézik azok emlékét, akik annak idején a természet és a Duna szeretetére, tiszteletére és megóvására tanították az azóta felnőtté lett gyermekeket. 

– Igyekszünk ezt a nagyszerű érzést tovább adni az utánunk jövőknek – utal a folytonosságra Varga János.

November elsején nemzedékek forrnak össze lélekben, együtt sétálnak a parton, és az égő gyertyák elúsztatásával emlékeznek a Duna egykori szerelmeseire.

Szintén a hajós klub háza tájáról való hír, hogy ezúttal gyalogos kirándulást szerveznek a Dunakanyarba november harmadikán. Találkozó: a Fótról utazók részére Fótújfalu vasúti megállónál 8óra 20 kor, az Újpestről utazók részére Rákospalota-Újpest vasútállomáson 8óra 30 kor.   

A túra útvonala Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelytől az országos kék turistajelzést követve, a Templom-völgyön át a Hegyes-tetőig tart. Itt található a Juliánusz barát kilátó, ahonnan páratlanul szép kilátás tárulhat a túrázók elé- jó idő esetén.

Bővebb információk az Újpesti Hajós Klub honlapján.

(nzs)