Gyógytorna gyermekeknek

  •  
  •  
  •  

A szülők hajlamosak úgy gondolni : a nyári szünidőben éppen eleget mozog a gyerek, nem kell folytatni a tanévben szokott aktív sportolást, avagy a javasolt gyógytornát, pedig ez nem igaz. Éppen a nyár az, amikor a napsütés hatására szervezetbe kerülő D-vitamin segítségével a legtöbbet, akár tíz centit is nőhetnek a gyerekek. Ha közben nem sportolnak, nem mozognak folyamatosan, akkor emiatt igen könnyen kialakulhat a rossz tartás, majd akár a gerincferdülés is. Ezért találtuk ki immár húsz éve a nyári tornáinkat, amelyekre minden gyereket szeretettel várunk – mondja dr. Lengyel Zsuzsa, az újpesti szakrendelő gyermek-ortopédfőorvosa.

A mozgásszervi problémák csecsemőkorban apróbb gerincferdeség formájában jelentkezhetnek, később, kisgyerekkorban a különböző járásproblémák a jellemzőek, míg ezt követően, a serdülőkorban a gerincferdülés okoz gondot, amelynek romlása egészen a növés befejeztéig tarthat. A mozgásszervi betegségeknél az ortopéd orvos meg tudja mondani, hogy mi a baj, de a gyógyuláshoz nem elég két tabletta, hanem egy módszeres, naponta vagy hetente többször végzett tornával, sporttal lehet segíteni. Ehhez kell a megfelelő háttér, ami szerencsére Újpesten adott.
– A városnak olyan gyermekgyógytorna-háttere van, ami az egész országban páratlan. Az, hogy társadalombiztosítási alapon, nem kórházhoz kötötten, hanem a szakrendelőben, ráadásul nem kizárólag munkaidőben, hanem reggeltől estig két-két gyógytornász tornáztassa az arra rászoruló gyerekeket, csak itt nálunk, Újpesten működik – meséli dr. Lengyel Zsuzsa, a szakorvosi rendelő gyermek-ortopédfőorvosa.

Hozzáteszi: harminc éve egy parányi szobából, egy gyógytornásszal indultak a Jókai utcai gyermekrendelőben, négy éve pedig a szakorvosi rendelőintézetben dolgoznak reggel 8-tól este 7-ig, immár négy szakképzett kollégával. Nekik köszönhetően a gyógytorna nagyon széles skáláját kínálják az újpestieknek és a környékből érkező kis betegeknek, a csecsemőfejlesztő tornától kezdve a komoly gerincferdüléses tornán keresztül a sérültek rehabilitációjáig.

Megkezdődött a nyári szünet. A szülők egy része a különböző, egy-két hetes sporttáborokba küldi gyermekét, ahol aktív mozgással tölthetik az időt.
– A nyár nagyon veszélyes a gerincferdülés szempontjából. Süt a nap, termelődik a D-vitamin, ennek köszönhetően akár 5-10 centit is nő a gyerek, aminek hatására romlik a tartás. Ráadásul nyáron megszűnik a rendszeres testmozgás, azaz az iskolai testnevelés és a szervezett sportok. A sporttáborok nagyon hasznosak ugyan, de ne gondoljuk, hogy a több mint két hónapos nyári szünet alatt elég az a néhány nap szervezett sport. Mindenki úgy gondolja, hogy a nyár a pihenésé, de a betegség sajnos nem pihen, romlik a gerinc állapota – figyelmeztet Lengyel doktornő.

Újpesten a gyermekszakrendelés keretében nyaranta immár húsz éve várja intenzív, félórás torna a gyerekeket. A rendelőintézetben a hét minden napján, naponta öt alkalommal tornázhatnak a kisebbek és a nagyobbak. A főként a gerincet megmozgató gyakorlatok mellett péntek délelőttönként a Dagály fürdőben egyórás gyógyúszáson vehetnek részt a mozgásszervi bántalmakban szenvedő, stabilan úszó gyerekek.

– Mindenkit várunk foglalkozásainkra, azokat a gyerekeket is, akik év közben egyéb elfoglaltságaik miatt nem jártak hozzánk. Kis betegeinknek megtanítjuk, hogy otthon milyen gyakorlatokat végezhetnek, akár egyedül. Érdemes részt venni a tornán, hiszen tapasztalatból tudjuk, már két hét mozgás is csodát tehet – hangsúlyozza Rácz Judit, a szakorvosi rendelő gyógytornásza.

G.R.