Gyöngyössy Zoltánra emlékeztek

  •  
  •  
  •  

Virrasztást tartottak péntek este a Zeneakadémiánál az Újpestért-díjas Gyöngyössy Zoltán fuvolaművészért, aki autóbalesetben hunyt el múlt héten. Az önkormányzatot Telek Zoltán, az UV Zrt. elnök-stratégiai igazgatója képviselte.

A Zeneakadémiánál  pénteken este 19 és 24 óra között virrasztást tartottak Gyöngyössy Zoltánért. A tragikus hirtelenséggel elhunyt fuvolaművész Újpestért-díjas volt. A virrasztáson az újpesti önkormányzatot Telek Zoltán, az UV Zrt. elnök-stratégiai igazgatója képviselte.

A Zeneakadémia tanárát december 29-én 53 éves korában érte a halál. Gyöngyössy Zoltán ihletett előadója volt a kiváló magyar kortárs zeneszerzők műveinek. Kurtág György és Kurtág Márta úgy fogalmazott: megtiszteltetés, hogy kompozícióikat a fuvolaművész játszotta lemezre. Megszólaltatta Szöllősy András, Sári László és mások alkotásait is.

Gyöngyössy Zoltán 1958. február 20-án született. Alapfokú tanulmányait Apagyi Mária (zongora) és Révész Mária (fuvola) növendékeként kezdte a híres komlói Kodály Zoltán Általános Iskolában, amelynek közismert kórusában Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy keze alatt énekelt.

1972-től a pécsi Művészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait Barth István irányításával, 1976-tól pedig Pröhle Henriknél tanult a Zeneakadémia fuvola szakán, ahol Pernye András, Kistétényi Melinda, Láng István, Kurtág György és Simon Albert is a tanárai közé tartozott. 1981-ben kitüntetéssel diplomázott.

Tagja volt a Claudio Abbado vezette Európa Kamarazenekarnak, kezdetben a Budapesti Fesztiválzenekarnak; rendszeresen részt vett a Szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál munkájában.

Számos kortárs zeneszerző ajánlotta neki darabját. Többször is elnyerte az Artisjus díját, 1993-ban Liszt Ferenc-díjat kapott.

(un-mti)