Gyűjtéssel ment értéket

  •  
  •  
  •  

Az eredetileg nyomdász-grafikus Ódor Zoltán száznál is több rádióval, valamint huszonöt írógéppel osztja meg otthonát. A kisszobában lakó rádiókat és az írógépeket külön honlapon mutatja be, amivel egyfajta értékmentő tevékenységet folytat; egy muzeológus nemrégiben írógép-azonosításban kérte a segítségét.

– Gyűjtőszenvedélyem a rádiókkal kezdődött. A kezdő inspirációt nagyapám kőszegi otthonában lévő néprádiója adta, de amikor az egyik borsodi gyűjtőtársam honlapját megláttam, végérvényesen elköteleztem magam a gyűjtés mellett – ismerteti a közvetlen előzményeket a büszke tulajdonos.

A rádiók a kisszobában kaptak helyet, de néhány felújítandó darab a pincében sorakozik, és édesanyja lakásába is jutott belőlük.

Zoltán először az ötvenes-hatvanas évek csöves készülékeit kezdte gyűjteni, később pedig a fiatalabb, tranzisztoros rádiókat. Mivel a Hi-fi technika képviselőit sem szerette volna kihagyni a sorból, ezért néhány erősítős rádiót és deckmagnót is találni a gyűjteményben. A kollekció összeállításában előnyt élveznek a magyar darabok, de külföldi, ismert márkák is szép számmal képviseltetik magukat.

– Mivel grafikus vagyok, elsősorban a gépek külseje fogott meg, az alapján kezdtem el gyűjteni őket. Kisebb javítási-felújítási munkákat magam is el tudok végezni, tranzisztoros gépekből viszont csak működőt vásárolok – teszi hozzá a gyűjtő.

Zoltán gyűjteményeinek külön honlapot hozott létre, amivel mára már mind a rádiók mind pedig az otthonában gyűjtött írógépek esetében is egyfajta értékmentő szerepet vállal. Utóbbiakkal ugyanis jóval kevesebben foglalkoznak, és még kevesebben akadnak olyanok, akik ebben a témában kutatnak vagy publikálnak. Zoltán tevékenységének fokmérője, hogy nemrégiben egy göcseji muzeológus kérte a gyűjtő segítségét egy írógéptípus azonosításában, és ugyancsak a közelmúltban egy holland történész mondott köszönetet a publikációs tevékenységéért. A huszonöt, honlapon is bemutatott írógép közül valamennyi működik.

– Szintén a weboldalamnak köszönhetem az eddig felajánlott rádiókat, ami azért is megtisztelő, mert ismeretlenül bízzák rám egykori használati tárgyaikat – mondja.

Bár Zoltán az utóbbi időben már nem vásárol, a gyűjtéssel nem állt le. Ebből kifolyólag egyik vágya, hogy nagyobb helyre költözhessen, a másik pedig egy sötétkék színű MK 25-ös magnó, aminek a beszerzését nehezíti, hogy ebben a színben jóval kevesebbet gyártottak, mint a sokak által ismert drappból és világoskékből.

M. Orbán András

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;}