Gyümölcsös ételek

  •  
  •  
  •  

Jön a nyár, ilyenkor a gyümölcsös ételek nagyobb szerepet kapnak a táplálkozásban. Megjelennek a friss, változatos ízű gyümölcsök. Először az eper érik, ez az illatos, jellegzetes aromájú gyümölcs főleg sütemények készítésére alkalmas. Nyersen gyümölcssalátának fogyasztjuk. Kedvelt összetevője a krémeknek, pudingoknak, kevert desszerteknek, turmixoknak.

Gyerekeknek kedveskedjünk gyümölcsös édességgel. Készíthetünk poharas desszertet változatosan. Talpas pohárba tegyünk keksz-, babapiskóta- vagy zabkekszmorzsát, majd tejszínes krémet terítsünk rá. Ezt készíthetjük sajtkrém, mascarpone, vajkrém hozzáadásával, vaníliaízesítéssel. A tetejére tesszük a darabos gyümölcsöt: epret, málnát, kivit, cseresznyét, meggyet, ribizlit, szedret. Végül díszíthetjük kókuszreszelékkel, mandulával, dióval, mogyoróval.
Piskótatorták krémjébe, illetve a tetejére tehetünk málnát, epret, ribizlit, cseresznyét, meggyet.
Készítsünk gyümölcsös tejberizst vagy rizsfelfújtat. Beletehetjük a gyümölcskeveréket, vagy a kihűlt készétel tetejére zselatinos gyümölcszselét teszünk, majd hűtőben jól lehűtjük.
Itt a gyümölcsös gombócok ideje, a barackos, cseresznyés, epres, meggyes túrógombócé. A gombócokba egy-egy szem gyümölcsöt teszünk. A túrós masszába tegyünk vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat. Tejföllel, vaníliasodóval vagy porcukorral tálaljuk. A burgonyatésztás gombócot is tölthetjük epres, málnás, barackos vagy szilvalekváros változatban. A morzsában megforgatott gombócokat nemcsak fahéjas cukorral, hanem kókuszos, darált diós, vaníliás cukorral is megszórhatjuk.
Jellegzetes magyar gyümölcsös édesség a gyümölcsös rétes és a különféle piték, linzerek. Bátran variáljuk a gyümölcsöket!
Lettner Annamária dietetikus