Gyurta: Bárcsak köztünk lenne Alexander!

  •  
  •  
  •  

A Nemzetközi Fair Play Bizottság budapesti ülésén Gyurta Dánielt utánpótlás kategóriában fair play díjra terjesztették fel. Újpest büszkesége, az immáron UTE-színekben versenyző olimpiai bajnok mellúszó Párizsban, az UNESCO székházában, a Nemzetközi Fair Play Díj ötvenedik átadásán kapja meg az elismerést áprilisban. A világbajnok londoni olimpiai győzelme után jelentette
be, hogy aranyérme másolatának átadásával tisztelegni kíván a tavaly április végén, 26 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt riválisa és barátja, Alexander Dale Oen emléke előtt.

– A magyar Év Sportolója-díjátadóhoz hasonló eseményen adtam át Alexander testvérének az érmet – mondta hazaérkezését követően Gyurta Dániel.
– Norvégul köszöntöttem a hamari olimpiai amfi teátrumban az ünnepségen megjelenteket. Bevallom, nagyon meghatódtam, amikor a legalább négyezer ember állva, könnyeivel küszködve percekig tapsolt, amikor nyelvükön megszólaltam, és elmondtam az itthon megtanult szöveget. Kamuti Jenő, a Magyar és Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy az olimpián nemcsak a győzelem a fontos, hanem az emberség és az együttérzés is. Most ezt díjazza a grémium.
– Természetesen nagyon jó érzéssel tölt el, hogy megkapom a díjat – jelentette ki Dani. – De, bárcsak ne én volnék a kiválasztott, mert akkor Alexander még mindig köztünk lenne, és egymás ellen versenyezhetnénk.
– Tetted Norvégia-szerte is nagy visszhangot váltott ki. Az újságok külön oldalakat szenteltek Gyurta Dánielnek.
– Igen, magam is tapasztaltam ezt. De higgyék el, különösebb dolgot nem csináltam, csak betartottam augusztusban tett ígéretemet. Remélem, Alexander
szüleinek, testvérének tudtam valamelyest enyhíteni azt a hatalmas fájdalmat, amelyet barátom elvesztése okozott a családnak.
GERGELY GÁBOR
fotó: MOB.HU