Gyurta Dani – minden úgy történt, ahogyan elterveztem

  •  
  •  
  •  

– Így, az esztendő végén talán nem banális a kérdés: milyen évet zártál?
– Éppen olyat, amilyet elterveztem – válaszolta Gyurta Dániel. – Minden úgy történt, ahogyan azt szerettük volna. Ha visszagondolok a pályafutásomra, azt tudom mondani, hogy már ott voltam az athéni olimpián, az pedig éppen tíz éve volt. Utána ugyan jött két nehezebb esztendő az életemben, ám azóta minden világversenyen ott voltam a döntőben, 2009 óta pedig a 2010-es rövid pályás világbajnokságot leszámítva, ahol ezüstérmet szereztem, nyertem kétszáz mellen.

Kivéve ugye idén augusztusban a berlini Európa-bajnokságon, ahol nem indultam a fő számomban. Mérlegelnünk kellett, s azt a döntést hoztuk, hogy legyen ez az év valamelyest más, picikét könnyebb, mármint mentálisan könnyebb, mint az előzőek. Sokszor beszéltem már erről az elhatározásról, ezúttal annyit tennék hozzá, hogy arra is gondolnunk kellett, hogy a riói olimpián nekem olyan ellenfeleim lesznek, akik Athénban még nem indultak, vagyis tényleg kellett egy kis lélegzetvétel – mentálisan.
– Frissebbnek is érzed magad mentálisan, mint mondjuk tavaly ilyenkor?
– Össze sem lehet hasonlítani. Tényleg az volt a cél, hogy az előttünk álló másfél évnek, melynek végén ott van a riói olimpia, frissebben álljak neki. Ez sikerült.
– És sikerélmény nélkül sem maradtál, hiszen a decemberi dohai rövid pályás világbajnokságon megvédted a címedet kétszáz mellen.
Igen, ez is egy cél volt, s úgy sikerült, hogy a felkészülésem más volt, mint korábban. Az a klasszikus, széles alapokon nyugvó, igazán minőségi munka nem volt meg végig az évben, ennek ellenére nyertem Dohában, s lettem a második a rövid pályás világkupa-sorozat összetett rangsorában, ráadásul itt mind a hét állomáson a világcsúcsom közelében úsztam – a második állomáson, Dubaiban pedig világrekordot értem el.
– Hihetetlenül céltudatosan éled az életedet, mindig hangoztatod, hogy mindent a riói olimpia miatt teszel vagy éppen nem teszel. Látod azt is, mi vár rád a következő másfél évben?
A végcélt látom, ám mindig csak a következő feladatra összpontosítok. Nem arra gondolok, hogy még mi vár rám, noha tudom, hogy nagyon nehéz időszak következik. Ez a negyedik olimpiai ciklusom, mindegyik nehezebb volt az előzőnél, ez most sem lesz másként, ráadásul eddig azért küzdöttem, hogy olimpiai bajnok legyek, Rióban viszont a címemet szeretném megvédeni.
– A december második fele pihenéssel telt, telik – mennyire lesz nehéz visszaállni januárban a munkába?
Nekem ez egyre könnyebb, ebben biztosan közrejátszik az is, hogy évről évre egyre több kilométert teszek meg a medencében, egyre több tempó van a karomban, a lábamban, a fejemben, és ezek összeadódnak, így könnyebben visszrázódom a munkába. Január elején kezdem a munkát, február első hetére szerintem már teljes értékű munkát tudok végezni.
– Ki tudsz ilyenkor kapcsolódni?
Nagyon élvezem ezt az időszakot – más, mint az év többi hónapja. Ám egy-másfél hét után mindig rettenetesen elkezd hiányozni az úszás. Négyéves korom óta az uszoda a második otthonom, azóta szinte folyamatosan vízben vagyok, a szervezetem pedig megköveteli a mozgás. Sok energia halmozódik ilyenkor fel bennem, így aztán mindig hamar elkezd hiányozni a sport. A sport pedig számomra az úszást jelenti.
– A munkát ugyan csak január elején kezded, de már megvan a fejedben az az időeredmény, amely szerinted a nyári kazanyi világbajnokságon kell a győzelemhez?
Azt látjuk, kik lehetnek az ellenfeleim, azt is, ők mennyit fejlődtek eddig, így aztán szerintünk 2:06-os idő szerintünk kell az aranyéremhez. Mi ebből indulunk – így vágunk neki a felkészülésnek.

Forrás: ujpestfc.hu