Gyurta Danit kitüntették Párizsban

  •  
  •  
  •  

Gyurta Dániel, az UTE versenyzője, a mellúszás jelenlegi királya ismét edzésbe állt, újabb Világkupa-viadalokra, az Európa-Amerika-párharcra készül, és szorgalmasan tanul, a Budapesti Kommunikációs Főiskola hallgatója. Közben természetesen a megtiszteltetést jelentő párizsi meghívásnak is eleget tett. Az UNESCO-palotában ünnepélyes keretek között vette át szeptember 18-án a nemzetközi Fair Play Díjat.

Gyurta Dániel Londonban nyert érmének másolatát a felkészülés közben váratlanul elhunyt vetélytársának, a norvég Alexander Dale Oen családjának ajándékozta.

– Számomra természetes volt, hogy elhunyt barátom és ellenfelem emlékére valamit tegyek – mondta az olimpiai bajnok. – Mivel az eredeti olimpiai aranyérem másolatát sem ajánlhattam fel (a NOB ezt is tiltja – a szerk.), ezért az éremhez nagyon hasonló medáliával tisztelegtem a család előtt. Nem azért tettem, hogy valamiféle elismerést csikarjak ki, egyszerűen így éreztem. Persze, boldog vagyok, hogy mások is osztották véleményemet.

A további kitüntetettek: Borotra-díj életmű-elismerésért – Lord Sebastian Coe kétszeres brit olimpiai bajnok, a londoni olimpia főrendezője; Willi Daumedíj a fair play népszerűsítéséért – Carlos Concalves, az Európai Fair Play Bizottság korábbi, portugál elnöke; Pierre Coubertin-díj sportszerű cselekedet elismeréséért – Jochen Wollwart többszörös paralimpiai győztes német asztaliteniszező.

A díjakat Bogyai Katalin, az UNESCO Általános Konferenciájának elnöke, valamint Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke nyújtotta át. Az ünnepségen megemlékeztek a Nemzetközi Fair Play Bizottság megalakulásának ötvenéves jubileumáról is.

(gergely)