Gyurta: Változtatnom kellett

  •  
  •  
  •  

Gyurta Dániel az egész 2016-os esztendőre keserűen tekintene vissza, ha az olimpiai játékok végén nem választják be a NOB Sportolói Bizottságának tagjai közé. Mindez három évvel az után történt, hogy a mellúszás sorozatban háromszoros világbajnoka az európai olimpiai bizottságokat tömörítő szervezet sportolói bizottságában is tagságot érdemelt ki.

– Már 2015-ben is úgy éreztem, hogy valami nincs a rendjén, nem vagyok olyan gyors és robbanékony, amilyennek lennem kellene – nyilatkozta a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának az olimpiai bajnok. – Az a Gyurta Dániel pedig, aki Rióban még a döntőről is lemaradt, az nem én voltam. Rádöbbentem arra, hogy változtatnom kell, és nem maszatolva, hanem radikálisan. Azért, hogy új ingerek mozdíthassanak ki a hullámvölgyből. Így jutottam arra, hogy először is új edzőt kell keresnem magamnak, akit meg is találtam Nagy József személyében. Az úszás nagytapasztalatú mesterembereinek is az a véleménye, hogy előbb vagy utóbb szinte minden edző-versenyző kapcsolatot a szakmai és érzelmi kiüresedés veszélye fenyegeti. Ráadásul az évek múlásával a legjobb szemű trénerrel is megeshet, hogy apróbb-nagyobb hibák elkerülik a figyelmét, pedig azok majd kiszúrják a szemét.

Gyurta Dániel nem titkolta, hogy az új edzőjével is látványosan bizonyító Cseh László, Kozák Danuta és Szilágyi Áron példája is előtte lebegett, sőt, késztetést is jelentett a számára.